НадеждаОДС започват серия от политически консултации с всички парламентарно представени политически сили за насрочване на предсрочни парламентарни избори, съобщи лидерът на партията Надежда Михайлова в кулоарите на Народното събрание.
Тя обясни, че консултациите ще бъдат относно датата и вида на Народното събрание, което е необходимо на България.
По думите й има два случая, в които политическа сила може да иска предсрочни избори. Единият е, ако въпросната партия е убедена, че ще ги спечели. Вторият случай е тогава, когато рисът от изборите е по-малък от този при продължаването на управлението, което в момента е на власт.
Михайлова заяви, че в конкретния случай става въпрос за втория вариант.

Според лидера на движение “Оборище” Тошо Пейков, противоестествено е една политическа сила да иска избори, когато знае, че няма шанс да ги спечели. Той каза, че движението няма да участва в консултациите, инициирани от ОДС, тъй като “никой не може да си позволи да прави излишни харчове за сметка на българския народ”, а изборите са скъпи.

Румен Овчаров от БСП съобщи, че неговата партия е готова да преговаря по въпроса за предсрочните избори. Той уточни, че до края на юни ще бъде готов анализът на Коалиция “За България” за двегодишното управление на кабинета и най-вероятно тогава левите ще внесат своя вот на недоверие.