правителство Споделяме оценката на делегацията на Европейската комисия у нас, че този доклад отбелязва най-големия и най-съществен напредък в прогреса на България по пътя на европейската интеграция след решението от 1999 г. за започване на преговори за присъединяване. Този напредък е плод на неуморните усилия на целия преговорен екип.

Това заяви говорителят на Министерски съвет в официално изявление, във връзка с Доклада на Европейската комисия, огласен преди дни. Ключов момент за перспективата за успешното приключване на преговорите е изразената в Доклада позиция, че напредъкът на всяка страна и конкретно на България ще бъде оценяван на базата на диференциран подход и в съответствие с нейните индивидуални постижения, отбелязва изявлението.

Подчертава се твърдия ангажимент на Европейската комисия да ни подкрепя за реализирането на поставената цел за пълноправно членство в ЕС не по-късно от 2007 г., което от своя страна е признание, че тази дата е реалистична.

В изявлението се обръща внимание и на факта, че ангажиментът на Комисията ще бъде подплатен с финансова помощ за ускоряване на процеса на подготовка на България и за наваксване на забавянето от предходни периоди.

Говорителят на министерски съвет цитира думите на Тони Блеър, казано по време на посещението на българския премиер във Велокобритания - Членството на България в Европейския съюз, не по-късно от 2007 г., е не само възможно, но и постижимо.