България не е заинтересована да иска признаване на "българско малцинство" в РС Македония, заяви политологът Огнян Минчев в публикация в профила си във Фейсбук.

"На базата на българската Конституция в двустранната българо-македонска декларация от 1999 г. бе утвърден принципът на задължението на страните да спазват индивидуалните права на своите граждани да се самоидентифицират и да проявяват свободно своята идентичност в доброволни обединения в сферата на гражданското общество. Българската държава признава равноправни граждани, а не малцинства и мнозинства." - напомня Минчев.

"Крайно време е в българските институции - най-вече във МВнР да започнат да управляват компетентни хора и да се спре взимането на решения на парче! Голямата беля, която направиха разни "патриоти" не може да бъде поправена с нова поредица идиотски решения, откъснати от контекст, национален интерес и перспективна стратегия за неговото отстояване." - подчертава политологът.

Припомняме, в петък служебният министър на външните работи Светлан Стоев заяви на брифинг, че МВнР търси възможности българите да бъдат вписани в конституцията на Република Северна Македония наравно с останалите изброени народи в страната.

Светлан Стоев: В конституцията на РСМ българите да са наравно с другите народи
Обновена

Светлан Стоев: В конституцията на РСМ българите да са наравно с другите народи

Над година от Скопие не ни изпращат свой посланик

Предложението породи опасения, че в условията на насаждане на омраза към България и българите, хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония ще бъдат подложени на натиск и дори за тях може да е опасно да се заявят като българи. Много българи в Македония споделят, че са станали обект на подигравки и омраза, нерядко и на физическа агресия.

Така едно официално признато "българско малцинство" може да се окаже много малобройно и това да затрудни отстояването на правата на българите.

България осъжда езика на омразата в Северна Македония

България осъжда езика на омразата в Северна Македония

Те категорично не помагат за утвърждаването на добросъседските отношения