В навечерието на президентските избори Румен Радев и неговите нови парламентарни съюзници искат президентът да контролира и надзирава процедурите по собственото си преизбиране през ноември - това предложение, очевидно пожелано от Радев, само по себе си е твърде безсрамно. Такава позиция изрази политологът Огнян Минчев в профила си във Фейсбук.

Повод за коментара му стана предложение на партията "Има такъв народ", според което Централната избирателна комисия и цялата изборна администрация ще се номинират и избират от президента, а не от парламента, както досега. Новината беше съобщена от социолога Боряна Димитрова пред БНТ.

Публикуваме коментара на Огнян Минчев без редакторска намеса:

В предаването Панорама на БНТ от 16 април социоложката Боряна Димитрова посочи, че по инициатива на партия ИТН се предлага процедурите по номиниране и избор на ЦИК и цялостна изборна администрация, както и статутът и правилата на дейността й да бъдат прехвърлени от отговорност на парламента към прерогатив на президента. Разбирате ли? В навечерието на президентските избори Румен Радев и неговите нови парламентарни съюзници искат президентът да контролира и надзирава процедурите по собственото си преизбиране през ноември. Това предложение - очевидно пожелано от Радев - само по себе си е твърде безсрамно.

Едва научил азбуката на политиката (дали цялата?) през последните пет години, Румен Радев вече пише роман "как публично посегнах към цялата власт в държавата". Днес ще поеме контрола върху изборната администрация. Утре - ще подкрепи "мажоритарната система". Когато неговите послушници в парламента се превърнат в безпрекословно мнозинство - ще поиска от тях да гласуват конституционни промени, включително за президентска република.

България ВСЕ ОЩЕ е парламентарна република. И всеки - във и извън парламента - който иска съхраняването й като форма на държавно управление трябва публично да я защитава срещу посегателства като това предложение - Радев да получи контрола върху изборната администрация, чрез което да си осигури гарантирано преизбиране наесен.

Мястото на контрола върху изборния процес е в парламента.

БСП все пак подкрепи Радев за втори мандат

БСП все пак подкрепи Радев за втори мандат

Ако "Има такъв народ" прави кабинет, ще се водят преговори, са решили още левите