Бившият народен представител на ДПС Осман Октай разкри пред Нова телевизия, че оттеглянето на Христо Бисеров от заемащите от него постове и от листите на движението е свързано с корпоративни интереси и заговор срещу Ахмед Доган.

Само двама души знаят 100% каква е истината с Бисеров, заяви Октай, без да споделя кои са те. Всички отговори със случая се коренят в прехода, смята той, пояснявайки, че събитията се повтарят, след като Христо Бисеров напусна СДС и ОДС през 2000 година.

Той попита защо се случи това в сараите на Доган, където никой нищо не знае какво се случва освен службите. Бисеров е посетил сараите на Доган в 15 и 30 часа неделя следобед, когато е най-малко вероятно бившият лидер на ДПС да е свободен заради запълнения му график, което подчертава важността на срещата, подчерта той.

Октай поясни, че Доган е привикал Бисеров, тъй като е чувствал, че той се опитва да измести контрола на бившия лидер на ДПС върху корпоративните кръгове и се е опитвал да привлече на своя страна Лютви Местан.

По думите му повечето задкулисни играчи, включително Бисеров са били в "Екип за изследване на политиката" /ЕКИП/. Именно Бисеров, заявява Октай, влезе в ДПС, след като Доган сключи споразумение с ЕКИП да ползва кадри и потенциал, което е прераснало до координиране на обръчите на Доган, чрез които „управлява управляващите".

И според Октай Бисеров е бил свързан с опити за отнемане на това влияние на Доган върху корпорациите.

Бисеров е извършвал дейности, които не са били известни на Доган, тъй като зад него са били огромни корпоративни интереси - в енергетиката, винопроизводството, банковия сектор и други, смята представителят на ДПС.

По думите му Христо Бисеров е бил във връзка с „Мултигруп" и други подобни кръгове по време на прехода. Октай е на мнение, че Бисеров е от така нареченото българското наемническо крило в ДПС, определяйки го като сивия кардинал.

Неслучайно до Местан седят Христо Бисеров, Йордан Цонев и Дилян Пеевски, които са от това крило и са свързани с корпоративни кръгове. Според него Бисеров е разполагал с огромна информация, защото е бил в кухнята на тези корпоративни интереси.

Доган е разбрал, пояснява Октай, че някой се опитва да го пенсионира и да превърне партията в корпоративна организация. Някои си е въобразявал, че заедно с Лютви Местан могат да поемат това ръководене, каза той.

Октай очаква да има последствия в следващите месеци за Местан, въпреки че може да е бил употребен без негово знание.

Това послание за Бисеров е към всички министри, които са забравили да посещават сараите, заяви Октай.

Октай очаква Христо Бисеров да не проговори, но ще започне да говори за искане на защита от прокуратурата.

Представителят на ДПС поясни, че има редица зам.-министри и представители в днешния кабинет, които са свързани с Екип и очаква да валят оставки.

Октай също очаква Доган да се възползва от това, че партията се използва за корпоративни цели и че управлението рухва, което да му предостави печеливш ход отново да се появи на сцената.