ДПС говорят на езика на сделката. Не приемаме търгашеството на ДПС. Пламен Орешарски не е същинският кандидат на ДПС, той е само стъпка от политическия казачок на ДПС към ген. Радев, освен ако не се стигне до друга сделка, защото основната цел на ДПС е да намери отново пътя към властта. Път към властта през дясното за тях няма, след като провалиха и моите усилия да осигуря този път към властта през дясното.

Това коментира председателят на ДОСТ Лютви Местан в сутрешния блок на Нова телевизия, като запита кога е поискана подкрепата на ДПС за Орешарски и констатира, че чувствително се надценяват днешните ресурси на партията, на която до неотдавна той беше председател.

ДПС обяви подкрепата си за Орешарски
Обновена

ДПС обяви подкрепата си за Орешарски

Г-н Орешарски покрива изцяло профила, който ние сме очертали, заяви лидерът Карадайъ

Местан върна лентата назад, като разкри, че решението за поставянето на край на правителството на Орешарски е било взето след 4-часово заседание на върхушката на ДПС. Останалите ръководни фактори в партията обаче се разграничили от решението на Местан, тогавашния председател на партията, като не били съгласни с решението му.

По думите му, ако не е бил предприет курс към предсрочни избори заради провала на Станишевото БСП на евроизборите през пролетта на 2014 г., той не е сигурен, че днес щеше да съществува ДПС, защото гневът на улицата щял да помете цялото тогавашно управление, включително и ДПС.

"След провала на БСП на евроизборите тази власт загуби своята легитимност и продължаващо управление предполагаше много сериозни национални катаклизми и съдбата на Жанвиденовото правителство щеше да изглежда далеч по-желана в сравнение с това, което очакваше управлението на Орешарски", анализира постфактум Местан.

Лидерът на ДОСТ коментира и мотивите зад решението на партията му за подкрепа на Цецка Цачева на президентските избори. По думите му, тези мотиви били над самата Цачева, над Борисов и ГЕРБ.

"Ние виждаме реален риск за евроатлантическата ориентация на България, ако ляв кандидат се окаже с малка преднина. При кандидатите на лявото регистрираме декларативен атлантизъм. По външнополитическите теми, разкриващи профила на кандидатите, става ясно какви са те", изтъкна той.

Той посочи, че ДОСТ били респектирани от позициите на десния Трайчо Трайков за Крим, като неслучайно забавили с две седмици решението си кого да подкрепят, защото обсъждали два варианта, като Трайков бил вторият.

"Но има няколко неща, които правят невъзможна подкрепата ни - той е кандидат на Реформаторския блок, който изрекетира Борисов да включи крайните националисти в управленски формат и заради крайно непримиримата позиция за гласовете от Турция", обясни Местан.

Що се отнася до Цачева, Местан никога не бил твърдял, че тя покрива изцяло критериите за евроатлантизъм, но стояла най-близо до тях.

"И Борисов, и Цачева заявиха, че тази подкрепа е непоискана, но и неотказана. Тя не се дава собствено за ГЕРБ. Свикнете, че ДОСТ е нова политическа сила, с нов ресурс. Поисканата подкрепа е търгашество, покана за сделка. Ресурсът откъм избиратели на ДОСТ не е за подценяване, той е чувствителен, сега трудно ще ни повярвате, но трябва да минем през избори", подчерта председателят на ДОСТ.

Местан призова ГЕРБ да не ги води опиянението от десетте победи на избори. Цачева трябва да обедини всички политически сили и всички български граждани, смята той.