Кандидатурата на Владимир Писанчев за ръководител на ДАНС е внесена в НС. Това информира в кулоарите на НС червеният депутат Димитър Дъбов.

Той посочи, че ПГ на Коалиция за България подкрепя Писанчев, като припомни, че по време на изслушването на двамата номинирани - и Писанчев, и Недялко Недялков са срещнали подкрепата на БСП, ДПС и Атака. Дори се е обмисляло и двете номинации да бъдат гласувани в пленарна зала.
Очаква се утре - 19 юли, да бъде гласуван изборът на ръководител на Агенцията.

Припомняме, след изслушването в парламентарната комисия Писанчев коментира, че двамата с Недялков са колеги и приятели и ако той бъде избран, ще предложи опонента си свой заместник.

По-рано, в началото на заседанието, започнало с кворум от 125 депутати, стана ясно, че премиерът още не е внесъл предложението си за шеф на ДАНС и затова изборът, който трябваше да е днес, бе отложен.

Началото на заседанието бе белязано от 176-годишнината от рождението на Васил Левски.

По думите на парламентарния шеф Миков, Апостолът е пример за всеки българин днес и за в бъдеще ще остане нетленен. Той подчерта и, че днес се навършва една година от атентата в Бургас.

Нека всеки от нас се замисли върху всичко онова, което връща човечеството назад, всичко онова, което затваря възможностите за развитие и бъдеще за България и света, призова Михаил Миков.
Той поздрави и червения депутат Жельо Бойчев за раждането на сина му Петър.

„Председател на ДАНС трябваше да бъде избран днес като първа точка в дневния ред на НС. Сутринта обаче нямаше внесено в деловодството предложение от премиера". Това отговори лидерът на БСП Сергей Станишев на въпрос защо е отложен изборът на шеф на ДАНС.

Според него Владимир Писанчев и Недялко Недялков са били изслушвани над два часа от комисията за контрол на спецслужбите и са били зададени над 20 въпроса от народни представители.

Никога не е имало толкова сериозно изслушване в историята на България на кандидати за подобна служба - нито на разузнаването, нито на НСО, нито на която и да било, категоричен е соцлидерът.

Владимир Писанчев е роден през 1963 г. В системата на МВР е от 1992 г., като е преминал през различни длъжности.

Последната заемана от него длъжност е директор на дирекцията "Сигурност на ДАНС", на която е назначен през 2009 г.