„Това е писмото, с което Орешарски е спрял "Южен поток". Изпратих го на Миков, който вчера заяви, че служебното правителство е спряло проекта. Нека да види как неговата партия, която беше мандатоносител, е спряла "Южен поток" и то във всичките му дейности."

Така започва поредният статус на експремиера Бойко Борисов в профила му във Фейсбук, с който той изпълнява обещанието си от днешната пресконференция да разкрие истината за това кой е спрял газопровода и да уведоми за нея председателят на БСП Михаил Миков.

„Нещо повече, Европейската комисия казва „има проблем по тръжната процедура и Третия пакет", но те са го спрели във всички дейности и са лъгали през цялото време, че не са. В двете посоки лъжат - и Европа, и Русия.", завършва гневно лидерът на ГЕРБ.

Прави впечатление обаче, че писмото е пуснато до всички министри в кабинета „Орешарски" на 31 юли т.г., седмица, след като премиерът Пламен Орешарски подаде оставка и дни преди да бъде назначен служебният кабинет.

В него предишният премиер припомня на министрите си две свои официални изявления през юни, в които гарантира, че страната ни ще спази искането на Брюксел по преустановяване дейностите по проекта, докато той не бъде приведен в съответствието с европейското законодателство.

"Моля още веднъж в рамките на делегираните Ви законови правомощия да предприемете всички мерки за изпълнението на горепосочената официална позиция...", пише Орешарски до министрите си.

Печатът и входящият номер на писмото в конкретния случай са от Министерството на регионалното развитие, където то е получено на следващия ден - 1 август 2014 г.

Припомняме, министърът на регионалното развитие в кабинета „Орешарски" Десислава Терзиева издаде разрешително за започване на строителни работи на приемния терминал на проекта в района на Паша дере именно на 31 юли, което предизвика бурни обществени реакции заради факта, че се прави в „12 без 5", а в момента срещу решението има 12 жалби в съда.

Малко по-рано стана ясно, че Министерството на земеделието е продало на дружеството 359 декара в района, а разрешението за строеж на инвестиционния обект е поискано още в същия ден.

Де факто с това свое действие обаче Терзиева формално не е нарушила разпореждането на тогавашния премиер „да предприеме всички възможни мерки за изпълнението на горепосочената официална позиция", а именно - спирането на дейностите по изпълнението на проекта, тъй като е издала разрешението ден преди писмото да пристигне във ведомството й.