Премиерът Пламен Орешарски се зарече, че ще коментира резултатите от изборите и това дали ще подаде оставка във вечерта на самите избори, след като са ясни резултатите и ако БСП не е победител.

Министър-председателят дойде в Народното събрание за редовния блиц контрол пред депутатите, който се състои всяка първа сряда от месеца, но тъй като народните избраници не успяха да съберат необходимия кворум, Орешарски просто се е разходи до парламента.

Премиерът коментира пред журналистите няколко актуални теми, но въпросът за неговото решение остави за след изборите на 25 май.
„Бих се радвал на изборен успех на двете политически сили, които подкрепят кабинета”, призна премиерът и отбеляза, че всички избори от 90-та година насам са важни.

Премиерът Орешарски потвърди, че през април е имал среща с представители на EVN, но отрече на нея да е присъствал енергийният министър Стойнев.

В този период имах среща с представители на ЕVN и темата беше строителство на Горна Арда - единствената тема, която беше дискутирана, уточни премиерът.
По думите му, това е важен, голям проект.

Запитан защо не е обявил тази своя среща, той поясни, че не е обявявал много свои срещи, като и тази сутрин се е срещал с различни представители на бизнеса и на институции.

Припомняме, в скандал може да прерастне подобна среща на президента Плевнелиев със шефа на ЕВН, проведена във Виена на фона на процедурата, която тече у нас за отнемане лиценза на трите ЕРП-та.

Прекалено рано е, по думите на Орешарски, да се говори за актуализация на бюджета. „Всичко е възможно”, загатна той, но обясни, че за първите три месеца на годината няма данни за необходимост от бъдещи финансови корекции. Има достатъчно време до края на годината да се стабилизира приходната част, има и достатъчно резерви в разходната, допълни премиерът.

„Ситуацията в Украйна е напрегната от самото начало. В последните седмици наистина има ескалация, но ние не сме сменили нашата позиция спрямо позицията ни отпреди месец, в която призовавахме двете страни да се въздържат от провокации, а специално властите в Украйна да водят по-интеграционна политика.
Разчитаме на дипломатически и политически средства за уреждане на конфликта, а не на конфронтационни”, бе коментарът на министър-председателя по отношение на конфликта между Киев и Москва.

Към настоящия момент няма основание за прогнози за спиране на доставките на газ, но все пак рискът в такава ситуация остава, заключи Орешарски.