След като бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов обяви, че се кандидатира за директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ), стана ясно, че още петима са се прицелили в свободните места в управителния съвет. Конкурсът за постовете беше обявен от Агенцията за публичните предприятия и контрол, която е допуснала петима до втория кръг - представяне на концепция за развитието на БЕХ. Те се състезават за местата на т.нар. независими членове на борда, пише "24 часа".

Диян Димитров е единият от тях, той е в борда на директорите на ТЕЦ "Марица-изток 2", показва справка в Търговския регистър. Димитров не участва в конкурса за мениджъри на държавния ТЕЦ. 

БЕХ се похвали с повишена перспектива на кредитния си рейтинг

БЕХ се похвали с повишена перспектива на кредитния си рейтинг

Рейтинговата агенция "Фич" я оцени като позитивна

София Касидова е другото име в списъка на допуснатите. Тя беше зам.-министър на икономиката и зам.-министър на транспорта в кабинета на Симеон Сакскобургготски. От 2006 до 2010 г. беше вицепрезидент с ресор "Финанси" на Черноморската банка за търговия и развитие със седалище в Солун.

Адвокат, който коментира енергийни теми, е друг кандидат за мениджър в БЕХ. Това е Николай Кискинов от кантора "Владимир Кискинов". Другите двама са Ангел Ангелов и Михаил Домусчиев.

В конкурса за трима членове на съвета на директорите на холдинга, обявен от Министерството на енергетиката, до втория етап бяха допуснати 7 души. Това са доскорошният депутат и бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, Иван Андреев, който е бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй", финансовият директор на "Мини Марица изток" Стелиан Коев, Димчо Маргитов, който работи в БЕХ, и Любомира Ганчева, която е от АБВ и още Александър Александров и Иван Чонков.

От БЕХ обявиха конкурси за мениджъри на държавните дружества в енергетиката и на 22 февруари публикуваха списък с допуснатите до втория етап кандидати.

На 17 февруари Агенцията за публичните предприятия и контрол публикува съобщение за обявен конкурс за двама независими членове в бордовете на директорите на същите дружества. Не са обявени допуснатите до втория кръг, информацията е за 36 кандидати.

Министерството на енергетиката и Агенцията за публични предприятия обяви конкурс и за членове на съвета на директорите на "Минпроект". Ведомството на Теменужка Петкова публикува списък с допуснатите до писмената фаза кандидати. Това са сегашният директор Румен Биков, досегашният член на борда Любен Тотев, бившият депутат от ГЕРБ Светослав Иванов, досегашният шеф на БЕХ и член на борда на директорите на АЕЦ "Козлодуй" Жаклен Коен, Радост Димитрова и Бранимира Борисова-Бодурова.

Министерството на икономиката обяви конкурс за независими членове на борда на Държавната консолидационна компания. Документи от кандидатите могат да се подават до 15 март. Те ще бъдат пресявани според представена концепция и проведено интервю, което има тежест от 60% при крайната оценка.