По бюджета на Министерския съвет ще бъдат предоставени 356 000 лв. за ремонтни и довършителни строителни дейности на храма "Света София" в столицата, реши правителството.

Храмът е най-древната светиня на града и е една от най-значимите архитектурни ценности със световно значение, запазени от ранното християнство в Югоизточна Европа. За да бъде запазен, той се нуждае от реставриране и консервиране, като за ремонтните и строителните дейности на този етап са необходими отпуснатите днес средства.

399 000 лв. ще бъдат предоставени за окончателно разплащане на изпълнението по договора между областния управител на Бургас и ДЗЗД „Урбагеоплан" за проектирането на ограда между България и Турция за предотвратяване разпространението на шап по животните.

Проектът включва заснемане, изготвяне на парцеларен план и инвестиционен проект с количествено-стойностни сметки по видове работи за трасето на всяка от областите Бургас, Ямбол и Хасково. Независимо, че поради възникнали проблеми от екологично и финансово естество правителственото решение за изграждане на оградата беше отменено, изпълненият договор трябва да се заплати, което ще стане с отпуснатите средства.