Осиновителите на деца до пет годишна възраст ще имат право на платен отпуск от 365 дни. Това решиха депутатите, приемайки на второ четене текстовете обяви КСО. Не мина без спорове.

БСП поискаха осиновители на деца над пет годишна възраст да ползват 90 дни платен отпуск. Това обаче не мина. С промените в Кодекса на труда изравняваме правата на всички осиновители на деца, защити текстовете Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Целта на законопроекта, е да премахне една несправедливост, по думите й. С предлаганите промени се цели да се изравнят правата на всички осиновители на деца до 5-годишна възраст.

Няколко години имаше неравнопоставеност между осиновителите на деца до 2-годишна възраст и осиновителите на деца от 2 до 5-годишна възраст, както обясни Ангелова.

Георги Гьоков от БСП обясни, че промените в КСО били нужни. Дори бих казал, че сме закъснели и така сме дискриминирали стотици осиновители, подчерта той. Повишаваме ли мотивацията за осиновяване на деца, особено на тези над 5 години, попита червеният депутат.

Постигаме ли в пълна степен целите, заложени в мотивите към законопроекта, продължи да пита той и си отговори: "Не, защото в България около 80 % от децата в регистъра за осиновяване са над 5 години, а под 10 % от осиновяванията са на деца над 5 години".