Депутатите приеха окончателно всички промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) и той вече е синхронизиран с Кодекса на труда.

Съществената направена промяна се отнася за осиновителите на деца, които от следващата година ще имат право да ползват отпуск по майчинство за една година.
От такава преференция ще се възползват обаче само осиновителите на деца от 2 до 5-годишна възраст. Този отпуск по майчинство ще се брои и за осигурителен стаж, а родителят ще има право на парично обезщетение за отпуснатото време.

С промените осиновителите на деца ще могат да излязат и в допълнителен отпуск за още една година, като това може да стане само докато детето навърши 5 години.

До момента хората, които осиновяваха деца, имаха право да ползват платен отпуск, но само ако детето е до 2-годишна възраст. Старият отпуск представляваше и разликата между възрастта на дететото при самото осиновяване и навършването на две години.
Именно тези промени в КСО целят да се стимулира осиновяването на деца, лишени от родителска грижа.

"Благодаря на всички депутати, колеги, които работиха за промените в Кодекса за социалното осигуряване", благодари от парламентарната трибуна председателят на парламентарната социална комисия и депутат от левицата Корнелия Нинова.