Първанов Независимо от резултатите в Прага, България няма да променя своя стратегически избор и ще продължи да действа като фактически съюзник на НАТО. Това каза в Брюксел президентът Георги Първанов при откриването на колоквиума “Разширяването на НАТО – нови възможности в нова среда на сигурност”.

България има самочувствието, че е свършила добре своята работа и затова не крие позитивните си очаквания от форума в края на ноември, заяви още даржавният глава, цитиран от специалният пратеник на БНР в Брюксел.

Президентът Първанов повтори аргументите за политическата и финансова стабилност у нас, за действащия български етнически модел и за военната реформа.

Връщайки се към трагедията от 11 септември, Първанов разположи българските очаквания от Прага в контекста от битката срещу тероризма. Той използва формулата “мащабно регионално балансирано разширяване” и специално назова освен България, и Румъния.

Разширяването ще стесни полето за маневриране на тероризма, екстрамизма и криминалните групировки, бе тезата на празидента. Визирайки Македония и Албания, Георги Първанов погледна след Прага, заявявайки, че като страни членки на НАТО България и Румъния ще съдействат за приобщаването на Западните Балкани към общите европейски ценности.

Представители на страните кандидаткщи за членство в НАТО участват в Брюкселския форум, който се ръководи от специалния координатор на Пакта за стабилност Ерхард Бусек.

Следобед българският президент ще има среща с председателя на Европейската комисия, Романо Проди.