Икономическата комисия в парламента няма да разглежда отмяната на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Тази категорична позиция изрази в кулоарите на парламента Диан Червенкондев, попитан за днешните протести на „Свободните пушачи".

Не може и не е нормално всеки месец ние да гледаме отново и отново тази тема, смята той. Според Червенкондев по-редно е да се даде шанс на всяка една подобна промяна поне още 5 - 6 месеца, за да се разбере какво е нейното реално действие.

Едва тогава, ако се наложи, може да се направи ново преразглеждане.

На този етап, този състав на Народното събрание няма да разглежда нова такава тема в икономическа комисия, подчерта депутатът от ГЕРБ.

Оказа се, че Диан Червенкондев е направил свое проучване действа ли забраната за пушене на обществени места. Моята лична социология показва, че тази забрана започва стриктно да се прилага, подчерта той.

Шефката на здравната комисия Даниела Дариткова подчерта от своя страна, че се надява народните представители от мнозинството да се съобразят с мнението на премиера Бойко Борисов и да гласуват за оставането на забраната.

Тя обаче се притеснява дали всички народни избраници ще се съгласят с оставането на забраната при гледането на промените в Закона за здравето в пленарна зала.

Когато се обсъждат здравни теми няма как да има пълен консенсус, но трябва да се взимат трудни решения, категорична е Дариткова. Страната ни, по думите й се нарежда в челните позиции по заболявания, причиняващи се от пушене.

Министерството на здравеопазването и Здравната комисия към НС са категорично против облекчаването на забраната, бе позиция на Даниела Дариткова.