Освободеният директор на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова няма да се върне към старата си длъжност "Началник отдел" в РИОСВ-Бургас.

Министър Асен Личев не пожела да се срещне лично с мен, той не е чул моите аргументи и мотиви да направя това предложение и затова смятам, че той донякъде е подведен, обясни Иванова пред журналисти. 

Уволниха директора на РИОСВ-Бургас
Обновена

Уволниха директора на РИОСВ-Бургас

11 директори на РИОСВ и басейнови дирекции назначени без конкурс

Тя припомни, че служебният министър е изтъкнал заповед, подписана от бившия екоминистър Емил Димитров-Ревизоро за "Каваците". Твърдението е, предложената от нея заповед за изменение на режима за строителство на територията на природна забележителност "Пясъчни дюни" в местността "Каваците" дава възможност за строителство. Според Иванова, тази заповед е също толкова рестриктивна, колкото и предходната от 1984 г., доказала, че не може да бъде приложена ефективно.

Според Иванова, заповедта не само забранява строителство, но и забранява поставянето на преместваеми обекти, което преди го е нямало. Изключението е само за двата действащи къмпинга - "Смокиня" и "Веселие", които са в границата на защитената територия и са в задължителните дейности на морските плажове. Те съществуват повече от 40 години.

Зинка Стойкова временно оглави РИОСВ-Бургас
Обновена

Зинка Стойкова временно оглави РИОСВ-Бургас

Спрягаше се името на Таня Манолова, дала разрешение за строежа на "Алепу"

"Заповедта категорично поставя условия за съгласуване на тези дейности с РИОСВ и има забрана за територия, за която има защитени обекти като пясъчните дюни", обясни Детелина Иванова. Изключенията са за територия, на която няма пясъчни дюни. Заповедта е приложима за ефективен контрол в рамките на защитената територия, допълни досегашната шефка на РИОСВ-Бургас.

С тази заповед ние въвеждаме режим за тях, за да могат да се извършват реконструкции и ремонти, но има категорична забрана за ново строителство на тази територия, обясни пред медиите Детелина Иванова.

Няма унищожени дюни на Каваците, уверява концесионерът

Няма унищожени дюни на Каваците, уверява концесионерът

Оторизирана фирма по кадастър е поставила колчета на дюните

Твърдението, че тази заповед е създадена с цел да се узакони незаконно строителство, което се намира в защитената територия не отговаря на истината, смята тя.

"Със съгласувателните процедури, които се извършват от РИСОВ-Бургас, не се издават разрешение за строеж, което е в компетенциите на други органи. Квалификацията дали това е преместваем обект, начина на изпълнение - техническите характеристики, са изцяло в правомощията на други органи", каза Иванова.

Сигнал за разорани дюни на плаж Каваците в община Созопол

Сигнал за разорани дюни на плаж Каваците в община Созопол

Има снимки

По този начин ние въвеждаме режим за тях, за да може да извършват реконструкция - има забрана за ново строителство, касае се само ремонт и реконструкция на съществуващи обекти, в това число и преместваеми, допълни Иванова.

Едно незаконно строителство, ако е незаконно, не може да бъде узаконено със заповед на министъра на околната среда и водите, категорична е тя.

Детелина Иванова се чувства обидена от квалификациите на екоминистъра, който я определи като "негодна да управлява интересите на околната среда и водите". Тя е с близо 20 години стаж в РИОСВ-Бургас, преминала е през всички стъпала в йерархията - от експерт, през началник отдел до директор на Инспекцията. Иванова няма да се върне на позицията й като началник отдел, която е била запазена, тъй като е заела поста на директор без конкурс до назначаване на такъв.