Лидерът на ДПС Лютви Местан възрази изключително остро срещу пускането от ареста на нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов. Той излезе с емоционално декларация по повода, прочетена от трибуната на НС. „Вчера, 13 март 2014 г., се случи нещо ужасно - един потенциален убиец на политически лидер бе практически пуснат на свобода", заяви той. Питам Защо?", недоумява лидерът на ДПС. Партията му била залята от десетки декларации.

„В европейска България можеш да насочиш оръжие в слепоочието на един политически лидер и след няколко месеца в ареста да се окажеш на свобода. Това не е справедливост, а гавра", подчерта Лютви Местан и попита какъв е знакът, към какво поощряваме младите с подобни актове.

Неговият отговор е, че се дава знак на младежта, че оттук нататък могат да стрелят по политически лидери и вместо възмездие, ще се радват на политическа слава и ще отговарят на въпроса, дали пък няма да правят и политическа кариера. Явно в европейска България това все още е възможно, недоволен е лидерът на ДПС. „Разбира се, за това има едно условие. Политическият лидер, по когото се стреля, трябва да се казва Ахмед, Мехмед или Местан", предположи още той.

Местан обясни, че изказването му не е укор срещу съдебната власт като цяло. „Това е укор, открит, искрен, неподправен срещу облеченото в правни тоги пристрастие, срещу поръчителство, намерило своето покровителство сред отделни представители на българската Темида", обясни той. Единствената ни утеха е, че съдебният процес не е завършил, изтъкна ДПС лидерът.

Той коментира, че още в деня на покушението се видяло, че е в ход сценарий на поръчителите за героизиране на нападателя. Той бе категоричен, че газовият пистолет убива. „Поне за миг замислихме ли се какво е изживял в този миг Ахмед Доган? Какво изживява и до днес този човек?", попита Местан депутатите.

С променената мярка се дава ход на втория етап от този сценарий - превръщането на нападателя едва ли не в медийна звезда. Доказателство за това, според него, са заявките за медийни участия на Енимехмедов. Той изрази възмущението си от това, че в медии се появили шеговити коментари за двамата основни участници в злополучната конференция на ДПА - Октай и Ахмед Доган, че единият щял да стои вкъщи по принуда, а другият - жертвата - от страх. „И това е повод за скеч, за закачки - в европейска България", каза още Лютви Местан.

По-късно Местан отрече острото му изказване да е натиск върху съдебната система. Признавам, че изявлението ми е политически израз на огромната болка и огорчение, които се съдържат в над 30 декларации, които получих вчера и днес.

„Даваме изключително лош пример, когато в европейска България се стреля по политически лидер и след няколко месеца нападателят вече се радва на свобода, какъв знак даваме, по дяволите, как е възможно това", развълнува се в реториката си Местан.