Шабленското и Дуранкулашкото езеро се източвали по подобен начин от 20 години.

"От 20 години всяка година правим това пускане поради високите нива но водите, които наводняват сградите. Изпускането беше на 15 февруари." Това обясни управителят на правителствената резиденция в Шабла Кралю Кралев, цитиран от прессъобщение на Министерството на околната среда и водите.

Съобщението е във връзка с проведената по-рано днес проверка от ресорния министър на Шабленското и Дуранкулашкото езеро, за които имаше сигнал, че са източени, което нарушава екоравновесието и заплашва популациите на птици и риби. Проверката беше направена по разпореждане на премиера Борисов на днешното редовно заседание на Министерски съвет.

Нено Димов проверява нивото на Шабленското езеро по заръка на Борисов
Обновена

Нено Димов проверява нивото на Шабленското езеро по заръка на Борисов

Прокопавали канал в пясъчните дюни

"Дойдох лично да проверя сигналите за ситуацията на Шабленското езеро. Ние сме на мястото, което е отворено за източване на част от водата. На практика това се прави от години и не противоречи на плана за управление на защитената местност - при определени ситуации е допустимо да се намали нивото на водата. При приемането на промяната в плана през 2016 г. е направена консултация с Института по рибни ресурси, според който такъв тип дейности трябва приключи преди 1 април", обясни от своя страна Димов.

Министърът допълни, че езерото трябва да се източва в този срок, защото по този начин езерото може да се възстанови за размножителния период на рибите и птиците.

Затова и разрешенията, които се издават от РИОСВ при аварийни ситуации, изисквали дейностите да приключат до 15 март. В случая те приключили преди края на февруари, обясни още Димов.

По думите му отварянето на езерото е станало в участъка с най-тясна ивица между морето и езерото с цел опазване на дюните и природните местообитания.

Еколози алармират за драстичен спад на езерата в Шабла и Езерец

Еколози алармират за драстичен спад на езерата в Шабла и Езерец

Смятат, че вината е на РИОСВ

Във връзка с информацията за пожара в защитената местност Димов заяви, че РИОСВ - Варна е била информирана след като пожарът е бил потушен - на 4 март. На място от експертите на екоинспекцията е установено, че около 5 дка от защитената територия са опожарени, другите са извън нея. Не са установени бедстващи животни. За нередността е подаден сигнал до прокуратурата.

Иначе за Шабленското и Дуранкулашкото езеро се отпускали близо 5 милиона лева по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). РИОСВ - Варна ще бъде бенефициент на финансирането. Димов уточни, че по приоритетна ос "Биоразнообразие" на ОПОС е предвиден финансов ресурс от 22 млн. лв. за природозащитни дейности във влажни зони.

Смокиня - 1 205 квадратни метра унищожени дюни

Смокиня - 1 205 квадратни метра унищожени дюни

Огромни са щетите по дюните на Смокиня