Предстоят ни изключително трудни месеци, но се надявам заедно с воля от Европейския съюз (ЕС) и Турция да намерим изход. Това написа във фейсбук премиерът Бойко Борисов, който се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Тема на разговорите е мигрантската криза.

Борисов коментира, че ние можем да решим проблема още днес само за България, но той не иска това да става за сметка на Гърция или други европейски страни.

Чрез Борисов Турция изпрати ултиматум на ЕС
Обновена

Чрез Борисов Турция изпрати ултиматум на ЕС

Ако през октомври визите не паднат, Европа щяла да е изправена пред голям риск

Бойко Борисов изтъкна, че ние сме солидарни и призова за същото и страните от Вишеградската четворка (бел. ред. по същото време германският канцлер Ангела Меркел се среща с лидерите на страните от Вишеградската четворка). Борисов изразява убедеността си, че всички заедно могат да се справят. Той настоява за европейско единство и защита на суверените на всяка европейска държава. Бойко Борисов е убеден, че заедно Европа и Турция ще дадат много по-голяма стабилност в региона.

Припомняме, че по-рано Борисов се срещна и с премиера на южната ни съседка Бинали Йълдъръм. Турският премиер обеща да направят всичко възможно, за да снемат от товара на България заради мигрантския натиск. В същото време, чрез Борисов, той отправи задочна закана към Европа, заявявайки, че тя ще е изправена пред голям риск, ако от октомври визите за турски граждани не паднат.

Борисов благодари за изразената подкрепа от страна на Турция и готовността им да намалят натиска и товара на България.