Депутатите продължиха ударно работната си сесия с приемането на второ четене на законопроект за изменение на Закона за водите.

Предвижда се задължението за извършването на обществената услуга за защита от вредното въздействие на водите да се възлага на „Напоителни системи" ЕАД чрез договор от министъра на земеделието и храните.

По предложение на депутатите Петя Раева, Камен Костадинов и Димитър Горов средствата, представляващи несправедливо понесена финансова тежест за периода 2011-2013 г. се възстановяват на „Напоителни системи" ЕАД от бюджета на МЗХ за 2014 г. в срок до края на месец март.
Когато направените разходи за предходната година са по-малко от авансово предоставените за същата година, разликата се взима от намаляване на авансовите средства за следващата година.

Регламентира се и компенсацията на несправедливата финансова тежест от извършване на обществената услуга, като заявленията за такава от предходната година ще се подават до 31 март на текущата година.
Решенията за отпускане на средства ще се взимат от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Размерът на несправедливата финансова тежест ще се определя въз основа на нетните разходи, изчислени по методика, приета от МС.

Седем дена ще е срокът, в който Междуведомствената комисия ще може да изисква допълнителна информация и доказателства от заявителите.