Предложение за договор за 8 изтребителя Ф-16 (F-16 Block 70) е изпратено от отдела за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София на Министерството на отбраната. Информацията бе публикувана на страницата на посолството на САЩ в България.

В предложението има евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал". 

Американският конгрес одобри финансовата рамка за осем Ф-16 за България

Американският конгрес одобри финансовата рамка за осем Ф-16 за България

Очаква се в проекта за договор общата сума да бъде 1,2 млрд. долара…

"Посолството на САЩ използва възможността да изрази задоволството си от работата на българската делегация от военни и финансови експерти, които гарантираха, че предложението за сключване на договор е съобразено в най-голяма степен с изискванията на Българските военновъздушни сили. Съединените щати очакват финализирането на този договор с правителството на България в съответствие с българските процедурни изисквания", пише в съобщението. 

Сделката с изтребителите Ф-16 може и да не се случи, смята Джамбазки

Сделката с изтребителите Ф-16 може и да не се случи, смята Джамбазки

България е сложила таван, който ние можем да си позволим

Малко по-късно от Министерство на отбраната потвърдиха, че предложението на САЩ за сключване на договор е внесено при тях. Предстои окончателно финализиране на предложението на американската страна съгласно националните процедури и внасянето му в Министерския съвет, посочват още от МО.Предложениeто за сключване на договор между България и САЩ включва придобиването на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал.

Припомняме, до 1 октомври 2018 г. в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни към които бяха изпратени покани да участват в конкурса за избор на нов тип изтребител за Българската армия.

В последната работна седмица от декември 2018 година и Gripen, и Локхийд Мартин (които бяха основните претенденти - б.р.) подобриха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. И до този момент двете компании, продължават да заявяват готовност за преговори и подобряване на офертите.

В последния работен ден преди Коледните празници - 21 декември 2018 г. комисията към МО по избор на нов изтребител за българската армия завърши работа с доклад, в който се препоръчва избора на F-16. В доклада нямаше категорично становище и бе препоръчано разговорите по офертите да продължат. Въпреки това той бе внесен в Министерския съвет и приет от Народното събрание. Комисията препоръча и промяна на методиката за избор на изтребители.

На следващия ден държавният глава Румен Радев остро разкритикува доклада на комисията към военното министерство като "триумф на лобизма" и финалът на автокрацията за 2018-та година. Това изказване отключи поредна размяна на реплики между "Дондуков" 1 и 2. Преди това нееднократно Румен Радев критикува процедурата и дори призова политическите партии и институциите за "радиомълчание" по темата.

В отговор на последните критики на Радев вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов поиска президентът Румен Радев да каже кого има предвид, когато говори за лобизъм. Действията на правителството бяха защитени и от тогавашния зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

На 16 януари 2019 г. депутатите гласуваха мандат на правителството да преговаря със САЩ за договаряне за изтребители Ф-16.

На 24 април 2019 г. бе открит завода, където биха били построени военните самолети за България.

След като българска делегация замина за САЩ министър Каракачанов обясни, че България може да каже "не" на сделката. По-късно той заяви, че 1.8 млрд. лв. е само рамката на споразумението.

След това от военното министерство съобщиха, че Американският конгрес е одобрил сделката.