В българската прокуратура са разбрали от медиите за изгонените руски дипломати, съобщи БНТ. Пред обществената телевизия говорителят на главния прокурор (Иван Гешев) - Сийка Милева заяви, че в държавното обвинение не е постъпила информация от службите за тяхна нерегламентирана дейност на територията на страната.

След като снощи бе съобщено за изгонването на руските дипломати, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че решението за експулсирането на руските дипломати е дошло извън България.

"Това беше извършено не в интерес на България и българските граждани, а беше извършено по заповед на външни сили", заяви Мария Захарова. Според нея външни сили под фалшив предтекст се стремят да скарат еворпейските държави с Русия и да разрушат всичко, което е създавано от десетилетия на европейския континент. 

Всички дипломати от руското консулство в Русе са изгонени

Всички дипломати от руското консулство в Русе са изгонени

Както и почти всички от консулството във Варна

"Това е опит на парламента, който е загубил доверие, и на българското правителство, което е в оставка, за нанасяне на съкрушителен удар върху отношенията с Русия", заяви Мария Захарова.

Пред държавната агенция ТАСС снощи първият секретар на руското посолство в София Филип Воскресенски е завил, че освен него страната трябва да напуснат генаралните консули във Варна и Русе - Владимир Климанов и Андрей Громов.

Воскресенски съобщава, че заради изгонените дипломати генералното консулство в Русе ще бъде закрито, почти всичко служители в консулството във Варна също са сред изгонените. Генералното консулство в Русе вече официално не работи - няма да приема и издава документи по всички консулски въпроси, става ясно от информация на интернет страницата.

Кметът на Русе Пенчо Милков с публикация във Фейсбук определи експулсирането на служителите на дипломатическото представителство като разрушителен акт и безпрецедентно своеволие, които ще ощетят граждани и предприемачи.

Във Варна генералното консулство все още работи, а днес имаше приемен ден за граждани.

Изгонен е и директорът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин, който е назначен на поста само преди няколко седмици.

,От руското външно министерство заявяват, че си запазват правото на ответни политически и дипломатически мерки, включително и с нереципрочен характер.