Стратегията на държавата за малките язовири е дълбоко погрешна. Това каза пред БНР инж. Димитър Куманов от Сдружение Риболовен клуб "Балканка". Според него голяма част от тези малки язовири трябва да бъдат изведени от експлоатация.

"Всичките са строени при социализма, но предназначението им е било основно към ТКЗС-та, да се правят рибарници и евентуално с идеята някой ден да бъдат използвани за напояване", каза той.

Петков към ГЕРБ: Не аз съм източвал язовири - милиони са давани за водоеми, стоящи неизползваеми

Петков към ГЕРБ: Не аз съм източвал язовири - милиони са давани за водоеми, стоящи неизползваеми

Министърът е открил нарушения при още два язовира

Сега няма такива условия. И ако ще харчим 2 300 000 лева само за един язовир, само и само евентуално някой ден той да бъде превърнат в рибарник, икономиката на цялата тази работа е умряла", коментира той.

Голяма част от тези хиляди малки язовирчета са пълни с тиня, причината е ерозията и сечта на гори, поясни Куманов. Те представляват екологична бомба със закъснител, категоричен е той. 

Малко по-рано проф. Димитър Кисляков, ръководител на Катедра "Хидротехника и хидромелиорации" в УАСГ обяви обратното мнение - язовирите не били "цъкащи бомби".

Експертиза все още имаме, фирми също има много, но достъп до подобни задачи и обекти - ремонтиране на язовири, имат само определени фирми, посочи Димитър Куманов. По думите му "философията, с която се отнасяме към тези язовири, е ужасяваща".

Кирил Петков обикаля язовири да види на живо работата на ДКК

Кирил Петков обикаля язовири да види на живо работата на ДКК

Пре първоначалната проверка са "светнали червени лампи"

Малките язовири са вид миграционни бариери и с тинята, която ги задръства, създават страшни проблеми, водата се разваля, каза още експертът.

По света махат стари язовири, които са функциониращи, "а не такива, които са полуразпаднали, да ги спасяваме", подчерта Куманов. Според него след още 10 години или 15 ще трябва да влагаме същите пари отново, а през това време този язовир ще се е напълнил догоре с тиня. Това е безумен разход, категоричен е той.

Ревизоро следи да не прелеят язовирите

Ревизоро следи да не прелеят язовирите

Наличният обем на язовир „Искър“ е 524,905 млн. м3

Малките язовири, които могат да бъдат използвани за напояване, трябва да бъдат ремонтирани. Но не всичките накуп, категоричен е Куманов. В големите язовири трябва да се влагат много пари, категоричен е инж. Куманов.