Шефката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева се обърна към членовете на Секционните избирателни комисии (СИК) преди вота.

ЦИК, РИК и всички компетентни институции изпълниха своите задължения дотук. В изборния ден най-важна е работата на СИК, подчерта шефката на изборната комисия по време на пресконференция. Алексиева се обърна към всички членове на СИК: "От вас зависи правилното преброяване и отчитане на гласовете".

Тя очаква висок професионализъм и припомни, че от тях зависи нормалното протичане на вота. Ивилина Алексиева ги призова да си припомнят обучението, през което са минали. Вижте още веднъж начина на отчитане на преференциалния вот, поиска тя.

Колеги, вярвам във вас, изтъкна шефката на ЦИК и настоя членовете на СИК да проявят висок професионализъм в работата си в изборния ден.

84 жалби за нарушения на предизборната кампания са постъпили в ЦИК, стана ясно от редовния брифинг. Издадени са 22 акта за административни нарушения. Някои от актовете са за уронване престижа и доброто име на кандидатите.

От комисията припомниха, че сменяме часовото време в изборния ден. Изборният ден започва в 7.00 и приключва в 20.00 часа.

382 застъпници в чужбина са регистрирани. Все още не е изтекъл срокът за регистрация на застъпници зад граница. 7 508 700 бюлетини са отпечатани за страната и 363 600 за чужбина.

Любопитен факт е, че наблюдатели за изборите ще има от Босна и Херцеговина и от Азербайджан.