От Вазовските машиностроителни заводи оспорват мнението на служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, че "икономическото състояние на "ВМЗ" ЕАД е влошено и загубите на дружеството за последните два месеца са над 100 млн. лв".

Според борда на ВМЗ-Сопот, който управлява дружеството от началото на юни 2022 г., истината е коренно различна. 

Никола Стоянов ще обезврежда бомбите във военния сектор и държавните дружества

Никола Стоянов ще обезврежда бомбите във военния сектор и държавните дружества

Свиква съвета за износа на оръжие

"Дружеството отчете печалба пред Държавната консолидационна компания (ДКК) за полугодието в размер на 48 млн. лв. За сравнение: за първото тримесечие на същата година, във времето, в което председател на Съвета на директорите на "ВМЗ" ЕАД е сегашният служебен министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, дружеството е приключило със загуба в размер на над 1.6 млн. лв.

Наред с това, за месеците юни и юли ръководство е изплатило наследени стари задължения в размер на повече от над 35 милиона лева. Освен тях, са изплатени и дивиденти към ДКК в размер на близо един милион лева, отчитат от сегашното ръководство на ВМЗ. 

Синдикатите във ВМЗ притеснени за бъдещето на завода

Синдикатите във ВМЗ притеснени за бъдещето на завода

Настояват за среща с Нинова, липсват визия и материали

"Ръководството на "ВМЗ" ЕАД завари завода в лошо състояние с редица неизплатени задължения и договори, сключени без покритие. Предприеха се спешни мерки за осигуряването на планови доставки и стабилизиране на производствения процес. В резултат на тези мерки, само два месеца по-късно вече, се наблюдава повишаване на производителността на труда", пишат от отбранителното дружество и изтъкват социалните придобивки на работещите, включително броя на диспенсерите за вода, увеличени заплатите с 200 лв. и ежемесечни ваучери за 200 лв.

Докато бившият ръководител на ВМЗ говори за реалната дейност на дружеството, от там пишат за за започнал ремонт на вентилационните системи, спешно купуване на климатици за цеховете, в които има топлинна обработка на металите и температурите стават много високи, както и еднократно финансиране на летните почивки на работниците и закупуване на линейка.

"Относно направеното от служебния министър Никола Стоянов изявление за изпуснат момент за модернизация и привличани на нови технологии, ръководството на "ВМЗ" ЕАД заявява: Не е възможно закупуването на нови машини и усвояване на нови технологии, при условие, че заварихме течащи покриви на цеховете, без остъкление и изключително лоши условия на труд. При валежи и снеготопене има цехове, които се наводняват и върху машините, и готовата продукция се нанасят вреди. Поради тази причина ръководството предприе като първа стъпка да подобри сградния фонд и условията на труд", пишат от ВМЗ.

Сегашното ръководството на "ВМЗ" ЕАД не е съгласно с мнението на бившия ръководител на отбранителното дружество и настоящ министър на икономиката за състоянието на компанията. "Ръководството на ВМЗ гр. Сопот ясно заявява своята позиция, че към момента предприятието е стабилно, с ритмично изпълнение на производствения процес и сключените договори", пишат от ВМЗ-Сопот. 

Александър Михайлов: За два дни източиха от Кинтекс 800 000 лева

Александър Михайлов: За два дни източиха от Кинтекс 800 000 лева

Парите превеждат на офшорна фирма от Дубай