Джордж Робъртсън Министрите на отбраната на 19 страни членки на НАТО и на 7 държави, поканени да се присъединят към алианса на изминалата среща в Прага, се събраха в Брюксел на традиционните летни заседания.

Поканените страни също ще участват в срещите със съвещателни гласове. Генералният секретар на блока Джордж Робъртсън, откриващ заседанието на Североатлантическия съвет на министрите на отбраната, заяви, че за новото реформиране в хода на решението на срещата в Прага, НАТО е готов да изпълни своите задължения на територията от Гибралтар до Балканите и на юг от Турция. В момента алиансът е готов да поеме командаването на стабилизационната мисия в Афгнистан, добави Робъртсън. Решенията от пражката среща засягат три важни аспекта на трансформацията на НАТО – модернизацията на военния потенциал, създаването на мобилни сили за бързо реагиране и преразглежадне на командните структури. Тяхната реализация заема главано място на дневния ред на съвещанието на щаб квартирата на континенталната полицейска организация.

В своето изказване на форума министър Свинаров заяви, че България участва за първи път в работата на Комитета на НАТО по планиране на отбраната, като припомни, че това е станало възможно след получаване на поканата за членство в Прага и след като подготовката за пълноправно членство на България в НАТО върви успешно.

Досегашното участие на страната ни в процеса на планиране на НАТО, както и реалистичните разчети в нашето отбранително планиране са ценен опит, от една страна, и стабилна основа за дефиниране на задачите пред въоръжените сили, от друга.

Министър Свинаров подчерта, че специализацията е от изключително голямо значение за участието на малките държави в общите отбранителни усилия, особено след като условията се промениха и малкият принос в сферата на отбраната има значение, когато идва навреме и е адекватен на ситуацията. Доказателство за това е участието на България в операциите след 11 септември 2001 г., каза министър Свинаров.

Българският министър на отбраната запозна участниците във форума със задачите и очакванията от извършващия се Стратегически преглед на отбраната. Като негова главна цел министър Свинаров определи създаването на отбранителни способности, които да увеличат както готовността за осигуряване на националната отбрана, така също и да допринесат за отбранителните способности в рамките на Алианса.

По тази причина Стратегическият преглед е насочен не към управление на последиците и резултатите, а към управление на причините и изпреварващото действие, така че въоръжените сили в същото време да трансформират отбранителното планиране от основаващо се на защитата към основаващо се на възможностите.