За финал на днешния конгрес на партията лидерът на ГЕРБ се зае да прави "социологии" на голямата синя сцена.

Припомняме форумът на ГЕРБ е с обърнат ред, като започна с множество приветствия на гостите, след това имаше закрита част, от която станаха ясни структурните и персонални промени.

Очаквано, досегашната дясна ръка на Борисов – Цветанов, оцеля, поделяйки зам. председателското място с новите двама „втори” в ГЕРБ – кметовете на София и Бургас Фандъкова и Николов.

Ще работя както досега, обеща Цветанов
Още...

В изпълнената от над 1000 делегати и гости зала Борисов зададе основните въпроси - "Всички, които искат някога да направим коалиция с БСП, да си вдигнат ръка. Квесторите да броят", нареди Борисов и продължи "Който е да направим коалиция с ДПС, нека да вдигне ръка. Какво казват квесторите? А с "Атака"? А с цензурата?".

Никой от запитаните не вдигна картата си за гласуване, което накара Борисов да се зарече, че предпочита ГЕРБ да се борят сами, да са в изолация, докато колегите им от Реформаторския блок разберат, че биейки се с ГЕРБ, само помагат на БСП и ДПС.

"По този начин никога няма да имаме шанс да направим мнозинство в парламента и да управляваме", тъжно призна шефът на ГЕРБ.

След пламенното слово на председателя на ЕНП Даул, който призова за обединение и търсене на Европа, Бойко Борисов реши да захвърли предварително написаната си реч, като обеща да я качи на личния си сайт и на страницата си в социалната мрежа Фейсбук.

Борисов посъветва всички, които имат претенции да бъдат политици в България, да видят как управляват в Европа и където дори най-яростните опоненти използват цивилизовано отношение, политически средства и изрази.

"Политическият опонент е опонент, не е враг, който трябва да окаляш с черен пиар и опорни точки", отсече Борисов.

Експремиерът обвини управляващите партии в това, че – „само лъжат, лъжат и пак лъжат, но ежедневно ги повтарят, повтарят, повтарят на българските граждани.

"Ако видите опорните точки на Тройната коалиция - БСП, ДПС и "Атака", те все едно и също говорят", направи още един анализ председателят на ГЕРБ и отново видя в своите опоненти - "лъжци, които всеки ден говорят внушение, внушение и внушение".

Като една такава лъжа Борисов вижда твърденията, че ГЕРБ са замразили плащанията. "Г-н Даул, от първия ден на правителството на ГЕРБ ние започнахме да плащаме пенсиите", увери шефа на ЕНП Бойко Борисов.

АЕЦ "Белене" не липсваше от днешните думи на Борисов. Той лично призна, че се е ядосал, когато е чул Сергей Станишев да казва, че "се колебаят" дали да строят атомната централа. "Колко време се "колебаеш" бе човек? От 2006-а до 2014-а година...", попита шефът на герберите.

Той заподозря обаче, че сегашното правителство действат умишлено с цел да загубят Арбитражното дело за АЕЦ "Белене", а именно да изкарат ГЕРБ виновни и след това да се оправят с руската компания.

Бойко Борисов толкова се е объркал с костинбродските бюлетини, че чак сам започнал да чувства чувство на вина, когато погледнал медиите.

Борисов се сети за деня преди изборите, в който към 4-5 часа се е обадил на своя заместник Цветан Цветанов и му е казал, че ако ГЕРБ бъдат обвинени за това, той няма да пусне партията на избори. "Толкова ми се видя невъзможно", призна Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заговори от името на българския народ, като заяви, че българите най-много се плашат от статуквото, партиите на прехода и задкулисието.

"Има ли по-голямо задкулисие от това да станеш почетен председател на партия и да сложиш някой, който само да ходи в парламента, а ти да му диктуваш (говерйки явно за Доган и ДПС, б.р.).

Или пък ти да си мандатоносител, но да не станеш премиер и да сложиш някой, какъвто сега е Орешарски", задаваше още въпроси Борисов.

Имаме няколко тежки месеца до май, когато пак ще победим, зарече се новият стар лидер на ГЕРБ.

Той определи положението в обществото в момента като „тиха ярост“.

По думите му напрежението в страната витае все още след протестните демонстрации на десетки хиляди по площадите.

Опасявам се много от разиграването на етническата карта. В ГЕРБ има много български мюсюлмани, наши приятели, братя, министри, кметове - когато някой хвърли камък срещу джамия и църква е едно и също – все едно да хвърлиш динамит за Балканите, разви тезата си Борисов.

Той призова ДПС да спре с това разиграване на картата, а БСП – да не им „вървят по свирката“.

Според водача на герберите управляващите в момента няма да отидат на предсрочни избори, докато натискът от Брюксел над Станишев не стане толкова силен, че да не може да издържи повече.

Реформаторският блок да осъзнае, че заедно трябва да имаме повече депутати от тях, апелира за пореден път Борисов.

Той отново припомни целувката на лидерите на ДПС и БСП на съвместния им митинг на „Орлов мост” и присъствието и речта на Лютви Местан на проведения миналата седмица конгрес на левицата. Не помня БСП да е било в по-окаяно състояние от сега, обобщи той изводът от тези факти.

Бившият министър-председател определи управлението на своята партия като успешен мандат.

Управлявахме в най-тежкото време за света. Успяхме да удържим, цели държави катастрофираха, ние успяхме с тази крехка икономика да задържим България и да я извадим от процедурите на свръх дефицит, изтъкна за пореден път той. Построихме повече, отколкото за 20 години преди нас. Столицата ни нямаше спортна зала, нямаше и в Пловдив, подхвана отново с хвалби Борисов. Музеи, археология, мостове, дъги, ЖП линии, читалища, училища, енергетика, детски градини - огромна работа.

Според него обаче на управлението на ГЕРБ се гледа като на каца с мед, полята с малко катран отгоре. Пропагандната машина не гледа меда, с няколко хватки - тефтерчета, бири, те ни държат вече година в обяснителен режим.

Това вече приключи, грешките са отчетени, тези, които ги направиха, са отстранени. ГЕРБ вече няма да се обяснява, зарече се Борисов.

Ние трябва всячески да се опитваме да подкрепяме институциите. Трябва да подхождаме от днес нататък с уважение към тях и да търсим правилен политически диалог, на базата на закона да регулираме така системата, че да падне мониторинговият механизъм. Тази задача постави лидерът на ГЕРБ пред събралите се стотици делегати от цялата страна.

Той не пропусна да се заяде още малко с управляващите в момента, като обяви, че всяка тяхна дума е оправдание.

Те се оправдават с нас, защото сме най-силни, защото само от нас се плашат реално, обяви Борисов. Щом червените социологически агенции ни дават, че сме на кантар, това е сто на сто 3-4 % отгоре за ГЕРБ, разкри той пред съпартийците си.

Борисов съзря и друг план на левицата - според него те знаели, че ще загубят евроизборите и затова обяснявали, че АБВ ще им отнеме част от вота. Досега съм ги бил няколко пъти, докато Първанов е бил с тях, припомни екс премиерът.

Преизбраният лидер на ГЕРБ постави на своята Изпълнителна комисия и първата важна задача. Той разпореди в най-кратки срокове на съответните сайтове и дори в социалните мрежи на всеки делегат да бъдат разпратени материали за това какво и как ще правят от ГЕРБ занапред.

Преизбраният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се надява, че с трима зам.-председатели избирателната комисия на партията му ще се управлява по-добре.

Управлява ви „противоестествен алианс", загрижен съм, обяви Даул в София
Още...

Преследван от журналисти минути след като приключи днешният конгрес на партията, Борисов благодари и призна, че е доволен от идването на председателя на ЕНП Жозеф Даул. Вървейки плътно до него, Борисов изтъкна, че в доклада си председателят на ЕНП е отчел, че ГЕРБ в първата партия в новата история на България, която побеждава за пореден път на парламентарни избори.

"С новите членове на комисията – Цецка Цачева като парламентарист, Томислав Дончев, Румяна Бъчварова, Менда Стоянова, мисля, че усилваме дясно-центристката ориентация и новата коалиционна култура, за да имаме повече възможности да контактуваме с повече хора”, посочи Борисов.

На тръгване от препълнената зала той се снима с младежите от ГЕРБ и с други желаещи да застанат на кадър до експремиера.