Ми-17 Офертата на европейския аерокосмически консорциум ЕАDS за замяна на хеликоптерите Ми-17 и Ми-24 с френските “Пума” е по-добра от британската “БАЕ системс”, за ремонт и модернизация на наличната руска техника. Това заяви министърът на отбраната Николай Свинаров след днешните си разговори с представители на ЕАDS.

ЕАDS предлагат за нуждите на българските Военно-въздушни сили да бъдат купени снети от въоръжение хеликоптери “Пума”, които са ремонтирани и биха могли да се експлоатират още 15 години.

Освен това няма нужда да се модернизират, тъй като са натовско производство. По-лесни са за поддръжка и евтини за експлоатация.

Офертата на ЕАDS е по-добра от декемврийската, беше лаконичният коментар на министър Свинаров след днешните разговори.

Припомняме, че през декември експертна група на Министерството на отбраната посочи британската фирма “БАЕ системс” за предпочитан изпълнител на поръчката за ремонта и модернизацията на хеликоптерите Ми-17 и Ми-24. за проекта българската страна е заделила 150 млн. долара. На същата цена е и офертата на европейския консорциум.

Има индикации, че Военно-въздушните ни сили са съгласни да се откажат от руските машини за сметка на натовските.
Въпрос на преценка е дали трябва за известно време да бъдат задържани и някои от тях, за да няма луфтове между обучението на пилотите за “Пума”, каза военният министър.

ЕАDS бяха сочени за фаворити при другия ни проект за ремонта и модернизацията на изтребителите МиГ-29, но в последния момент бяха изместени от руската РСК-МиГ. България обаче иска да запази част от хеликоптерите си МИ-17 и МИ-24, след като те бъдат модернизирани, съобщи Дарик радио. Това е било настояването на военните по време на днешната среща на висши представители на европейски Аерокосмическия консорциум с ръководството на Министерство на отбраната и Главня щаб на военно-въздушните сили.
Европейският Аерокосмически консорциум предлага срещу отпуснатите вече от правителството 150 млн. долара България да закупи 28 натовски хеликоптери, свалени от въоръжени западни армии и да модернизира в заводите Терем своите МИ-17 и МИ-24, които да бъдат предадени на трети страни.