Координационен център за кризисни ситуации бе открит в сградата на Национална служба “Пожарна и аварийна безопасност”, предаде Дарик радио.

Целта на кризисния център е да осигурява адекватна и навременна информация за оперативната обстановка по време на кризисни ситуации.

Новият координационен център за управление на кризите и средствата разполага с база данни, съдържаща информация за значимите за националното стопанство обекти и оперативните им планове.

Чрез цифрова електронна карта на България ще бъде възможно точното локализиране на зоната на пожара и най-удачният достъп и подход към нея.

Координационният център ще подпомага работата на Централния оперативен щаб на Национална служба “Пожарна и аварийна безопасност” в случай на големи пожари, природни бедствия, промишлени аварии и катастрофи.

Най-големият проблем при реализирането на центъра беше финансовата страна, каза директорът на Националната служба ген. Кирил Войнов.

10 години са били необходими за набирането и систематизирането на информацията, а средствата са осигурени от новостроящ се търговско-развлекателен център.

Очаква се до 2006 година да заработи и ситуационният център в МВР