За втора поредна обида към ромското малцинство от страна на български наблюдател съобщи днес в електронно писмо до всички членове на Европарламента холандската евродепутатка Елз Де Грюн.

Става дума за проява на Атанас Папаризов от БСП.

Де Грюн твърди, че Папаризов е бил определен лично от министър-председателя Сергей Станишев да обсъди с нея как страната ни да се включи в инициатива за правата на ромите, в която главно действащо лице е Хуакин Кортез от ромски произход.

По време на срещата според Де Грюн Папаризов си позволил унизително и непочтително отношение към нейния асистент Мартин Демировски, който е ром, заявявайки, че той не е никой и е отказал да разговаря с него.
Кой си ти, че да ми казваш какво ти дължа, ти си никой за мен. Не искам да разговарям с теб по този въпрос, били думите на Папаризов, според евродепутатката.

Всичко това е станало на 11 октомври, като веднага след инцидента евродепутатката е изпратила писмо за случилото се до премиера Станишев, но до момента не е получила отговор.

В електронното писмо до колегите си тя задава въпроса - Ще позволим ли подобно поведение да се превърне в практика за Европейския парламент, който има своите утвърдени етични правила.

Междувременно Атанас Папаризов категорично отрече да си е позволявал непочтително отношение.

Прочетох с голямо учудване и с болка писмото на г-жа Де Грюн.
На 11 октомври аз я поканих да разговаряме за подкрепа на инициативата.
Подчертах, че България може да участва в това мероприятие на 29 ноември - като председател на декадата за ромското включване, и отхвърлих твърденията на съветника на г-жа Де Грюн, който виждах за 1-ви път, че България трябва да вземе участие в това мероприятие, за да изкупи вината, която тя има във връзка с поведението на евронаблюдателя Димитър Стоянов.

Не мога да си обясня това писмо и тази реакция, за мен това е доста обезпокояващо.
Не съм обиждал съветника на г-жа Де Грюн, но не можех да допусна той да води вместо нея разговора в друга посока, коментира Папаризов.

За всичко това той е изпратил електронно писмо до колегите си в Европейския парламент.