Все пак в Комисията по отбрана дойде отговор от Министерството на отбраната за изтребителя и промяната в критериите, определящи какъв ще е новият ни боен самолет.

Оказва се, че договорът за придобиване на нов тип самолет ще бъде ратифициран до края на май догодина, става ясно от писмото до депутатите. По план трябваше да имаме договориран изтребител до края на тази година. Новите срокове са одобрени от новия шеф на ВВС Цанко Стойков.

Остава мъглата около променените критерии за придобиване на нов изтребител

Остава мъглата около променените критерии за придобиване на нов изтребител

Николай Ненчев не дойде на заседанието

Новият график предвижда изпращане на писма за искане на оферти - т. нар. request for proposal, до края на този месец. Получаването на отговор от държавите ще стане до края на януари 2017 г., а през февруари ще се направи оценка на офертите, подготовката на договора ще бъде до края на март и ратификацията му през май 2017 г.

Направени са две корекции на критериите за избор на нов изтребител от първоначално изготвените през 2012 г. Валентин Радев от ГЕРБ веднага подчерта, че промените са направени от генерал Румен Радев. "Да казвам ли контекста, че клонят към Грипен", захапа той кандидатът за президент на БСП.

Атанас Зафиров от БСП защити честта на пагона и настоя да не се навлиза в теория на конспирацията.

В доклада от МО се посочва, че в последния вариант на критериите способностите "въздух-повърхност" се оставят само като опция, а не като задължително условие.

На това остро възразиха социалистите, като попитаха защо тогава да се купува нов тип изтребител, като само "въздух-въздух" изпълняват и сегашните МиГ-29.

Зам.-министрът на отбраната Атанас Запрянов успокои, че това е за допълнително въоръжение, което може да се набави на по-късен етап, а моделът сега би позволил да се купят на първия етап не 8, а 10 изтребителя. Настоя да не се правят политически внушения.