Депутатите приеха промените в Изборния кодекс. Единият законопроект бе внесен на 23 февруари от лидера на партия "Воля" Гергана Стефанова. Другият - от председателя на правната парламентарна комисия Данаил Кирилов и Обединени патриоти.

125 народни представители гласуваха "за", а 61 бяха "против".

Приемането сега на промени в Изборния кодекс е в разрез с препоръките на Венецианската комисия, които съветваха да не се правят изменения в закона по-рано от 6 месеца преди изборите.

Относно критиките на Венецианската комисия, че не е добре да се правят промени преди избори, Данаил Кирилов обясни, че декември е шестият месец преди провеждане на европейските избори. Не сме писали в последния момент чисто нов кодекс, като този на Мая Манолова и ЦИК на ММ, каза лидерът на правната комисия.

По време на обсъждането сред обвиненията между опозицията и мнозинството в парламента бе изтъкната ролята на човешкия фактор. По думите на депутата от Обединени патриоти Юлиан Ангелов, където има човешки фактор, когато той играе, може да има манипулация.

С промените в двата проекта на ИК бе прието да отпадне номерирането на бюлетините. Целта е да се избегне случая като случая "15-15", когато в евровота бе избран евродепутатът Момчил Неков, тъй като неговият преференциален номер в бюлетината съвпадаше с номера на партията.

По време на дебата председателят на правната комисия Данаил Кирилов обвини опозицията, че в този дебат са решили активно да използват внушение и то на базата на предстоящи манипулации. Членовете на ЦИК са избрани от 42-то народно събрание, припомни той.

В отговор от БСП Георги Свиленски каза, че БСП имат 6 члена, а ГЕРБ - 16. Сменете ги тези шест души, призова той представителите на ГЕРБ.

Според Йордан Цонев от ДПС всеки път като заговорим за избори, е като да отворим Кутията на Пандора.

"Всяко изменение на ИК усложнява правилата, прави по-труден достъпа до гласуване и правото на глас. Всеобщо е мнението, че доверието в ИК се къса някъде край избирателите. Да минимизираме възможността за грешки там, където се случват най-често - в секционните избирателни комисии (СИК)", каза Цонев.

Над 60% са грешките в СИК, обясни той. Той разясни, че машини механични вече няма. Машинното гласуване ще е пак електронно, а другото електронно гласуване - през компютри, е дистанционно.

Становището на ДПС е за машинно гласуване, което ще върне доверието, защото ще минимализира процеса на броене и съставяне на протоколи в този процес. Не трябва да има хартия и химикалки - има ли смесен метод за гласуване, нищо не правим, категоричен бе Цонев.

Според него промените в ИК все повече объркват избирателите и водят до увеличаване на невалидните бюлетини. Ние караме едни български граждани да бъдат отговорни пред държавата и да не им зачетем гласа.

Цонев каза, че нищо не пречи няколко стотин хиляди да си дадат номерчето на някой и той да упражни правото на гласа им. Този, който е решил да си продава гласа, да отиде в секцията, да не е лесно.

От ДПС са срещу дистанционното гласуване. Който иска да гласува, ще отиде в секцията. Да направим правилата такива, че да върнем доверието в изборния процес. Да направим така, че изборния глас да е отчетен, каза Цонев.

Кирилов обясни, че при машинното гласуване имаме електронен вид отразяване. На тезата, че когато се променят данните в протокола какво значение дали с машини или с бюлетини е гласувано, той отговори, че има значение, защото това е по-модерен способ и се гласува по-локално. В САЩ в предварителни избори е имало електронно гласуване.

Всички приказки за достоверността са дълбоко съмнителни. Ще питам вашите представители в ЦИК, каза Кирилов.

Не искам и в този парламент да отваряме цената на машините. Държавата има възможност да осигури машини за всички нормални секции. Въпросът е каква ще е цената, струва ли си. Убеден съм, че имате собствено отговор за това, каза дипломатично Кирилов.

Ако се изкушавахме да получим преднина в изборите, щяхме да ползваме нашите гласове, за да има максимално бързо електронна подкрепа, допълни той.

Според БСП, ГЕРБ на практика не подкрепя машинното гласуване. Това разбрах от вашия словесен миш-маш, заяви депутатът Филип Попов. И тогава и сега променяте Вашата позиция, ЦИК стои на своята, допълни Попов.

ДПС, "Воля" и БСП искат машинно гласуване. Воля и БСП не искаме видеонаблюдение в секциите след приключване на изборния ден, каза колегата му от БСП Георги Свиленски като уточни, че не знае точната позиция на партията на Марешки за машинното гласуване.

"12 000 секции - 12 000 машини. Вие защо искате 1000 машини. Искате ли машинно гласуване или не искате", запита Свиленски.

Думите му бяха изтълкувани като опит за предварително оправдание. Според депутата от ГЕРБ Димитър Лазаров още от сега от ляво започнаха да подгряват темата как ще загубят изборите и да си търсят оправдание. Не сте печелили избори от 2009 г. насам, каза Лазаров.