„Атака" твърдо застава зад идеите на правителството за Пакт за финансова стабилност. Това обяви лидерът на партията Волен Сидеров на съвместен брифинг с финансовия министър Симеон Дянков в парламента.

Сидеров изтъкна, че „Атака" е първата парламентарна група, с която министърът се консултира.

ПГ на „Атака" е твърдо за финансова дисциплина, обяви атакистът и подчерта, че с приемането на Пакта ще се прекратят игрите с бюджетния излишък на страната.

Националистите дали и някои ценни съвети на финансист номер едно. Те искат паралелно с макроикономическите мерки да се въведат и мерки за стимулиране на българската икономика, както и за нейния ръст, също така и да се въведат стимули за чуждестранните инвестиции. „По този въпрос имаме разбиране от финансовия министър," каза Волен Сидеров.

Със Симеон Дянков обсъдили и идеите на националистите за диверсификация на ДДС в бъдеще. Атакистите искат различна данъчна ставка за новите технологии, както и за културно-историческия туризъм. Сидеров бе категоричен, че амбициите да се постига нещо в бъдеще заслужават адмирации.

„Проведохме много плодотворен разговор, каза от своя страна Симеон Дянков и допълни, че са се разбрали с националистите да проведат втора работна среща след 2 седмици.

Целта, по думите на Дянков, е с пакта за финансова стабилност България да достигне средно или над средното европейско ниво.

Министърът е съгласен, че трябва да се предприемат допълнителни мерки за стимулиране на икономиката.

В заключение Дянков каза, че БСП са единствената партия, която не е отговорила все още на поканата му за дискусия.

Припомняме, часове след като Симеон Дянков представи Пакта, от БСП категорично заявиха, че ще се противопоставят на това предложение. Георги Кадиев заяви, че пактът е ултрарепресивна мярка срещу българската икономика.

По-късно Дянков се срещна и с ръководството на ДПС, при което стана ясно, че хората на Доган са с конструктивно отношение към пакта за финансова стабилност.

От ДПС са позитивни към идеите на финансист номер 1, но Лютви Местан подчерта, че все още е рано да се правят категорични изводи дали ДПС са за или против предложения от Дянков пакт.

Според Местан от ДПС са имали конструктивен и много задълбочен разговор с финансовия министър. „Видяхме много идеи, които са предизвикателство за ДПС", подчерта Лютви Местан. Такова предизвикателство е данъчната политика. По думите му трябва да има приемственост в нея.

Други предизвикателства са ограничаването на преразпределителните функции на държавата, както и конституционната регулация на финансовите проблеми. ДПС иска финансовият министър да посочи допълнително европейската практика в сферата.

От ДПС заявиха, че като конструктивна опозиция ще подкрепят добрите решения и посочиха за пример, че ще подкрепят предложенията на правителството за стратегия за национална сигурност.

От своя страна финансовият министър Симеон Дянков каза, че още в началото на следващата седмица ще представи по-задълбочен анализ за преразпределителната роля на държавата за последните десет години. Усетих една положителна нагласа, посочи Симеон Дянков. По думите му с ДПС имат разбирателство по отношение на данъчната политика.