Екипажите на вертолетите "Пантер" са готови за операции по търсене и спасяване.
Това каза днес във Варна министърът на отбраната Аню Ангелов, цитиран от БТА.

В авиобаза "Чайка" той наблюдава тренировъчни полети на две от машините.

„Това не е демонстрационен полет, това трябваше да покаже на командването на флота и пред мен, че екипажите на вертолет AS 565 MB "Panther" са готови за извършване на дейности по търсене и спасяване", заяви още военният министър при посещението си в морската вертолетна авиобаза Чайка, цитиран от БГНЕС.

Министър Ангелов участва в единия от полетите на вертолетите заедно със зам.-началника на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев и командира на ВМС контраадмирал Румен Николов.

След тренировката министърът посочи, че екипажите на хеликоптерите най-вероятно ще участват активно в предстоящото учение "Бриз".

"Предполагам, че пилотите ще бъдат използвани като елемент от това учение. Включително ще говорим и с нашите турски колеги за кораб, който може да приема вертолети. Разпоредил съм да бъдат в минимум едночасова готовност на самата база за операция по търсене и спасяване. Над 100 команди се изпълняват при самата предполетна подготовка, така че това отнема допълнително време преди да излеят. За около час и половина максимум те ще бъдат в състояние да излетят и да окажат помощ там, където е необходимо", подчерта военният министър.

Ангелов посети и Висшето военноморско училище във Варна, където откри официално новия навигационен кабинет.

В него се предвижда да се провеждат обучения по тактика на ВМС, навигационно осигуряване на бойни действия, маневриране и управление на кораба.