Джеймс Пардю БСП ще подкрепи разполагането на американски военни обекти у нас, защото това ще гарантира на България повече сигурност и ще бъде реален принос към колективната сигурност на НАТО, съобщи лидерът на партията Сергей Станишев след среща с американския посланик у нас Джеймс Пардю.

Промяната в позицията на БСП е дошла след уверенията на посланик Пардю, че консултациите за базите са предварителни, а решенията ще зависят и от НАТО.

Процесът на предислокация ще отнеме години, е подчертал още американският посланик и е добавил, че САЩ държат в България да се състои прозрачна и задълбочена дискусия по въпроса.
Посланик Пардю е уточнил още, че базите ще касаят складове и военна инфраструктура и е изразил пред Станишев безпокойството си, че българското правителство създава пред хората свръхочакване за икономическия ефект от американското военно присъствие.

Ръководството на БСП е взело решение да участва в консултациите, предложени от НДСВ за изработване на декларация на Народното събрание за американските бази.
Може би ще я подкрепим, ако документът има за цел да свърши реално работа, каза Станишев. Но ако се прави само за политически дивиденти пред Вашингтон, БСП няма да участва.

Консултации левицата ще проведе и с посланиците на съседни страни, както и с дипломатите на страните, с които САЩ също преговарят.