Специално създадената временна парламентарна комисия прие на 29 октомври своя доклад за придобиването от "Българска банка за развитие" АД на 28 265 200 акции от капитала на "Първа инвестиционна банка" АД. Резултатите от работата на комисията, отразени в доклада й, най-точно обобщи нейния член и депутат от ДПС Йордан Цонев.

"Трябваше да установим дали участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ е законно и отговаря на всички български и европейски изисквания и дали е направена по пазарни условия. От документите, с които се запознахме и от експертите, които изслушахме по безспорен начин стана ясно, че при участието на ББР в капитала на ПИБ са спазени всички изисквани процедури. Дали и колко ще е ползата на държавата от тази операция може много да се дебатира, защото тази полза може да се измерва по много начини.

12 търговски банки се заявили участие в гаранционната програма на ББР

12 търговски банки се заявили участие в гаранционната програма на ББР

По настояване на Горанов е проведено заседание на Надзорния съвет на ББР

Получаването на дивидент за акционерното участие или на печалба от продажбата му са само някои от тях. Ползата може да се измерва и от увеличението на стойността на капитала на ПИБ и от там от увеличението на стойността на дела на ББР в него, както и в зависимост от увеличението на активите на ПИБ и от влизането на страната ни в ERM II, заради което тази сделка беше сключена", заяви Цонев.

Ще припомним, че в началото на юли 2020-а по разпореждане на Министерския съвет ББР закупи 28 265 200 акции - 70% от увеличението на капитала на ПИБ, като плати за тях над 140 млн. лева или по 5 лева за акция. Останалите 30% бяха придобити от фондация "Валея" на чешкия милиардер Карл Комарек, който има широки интереси в хазартния бизнес.

Участието на ББР в капитала на ПИБ - цената за влизане на България в Банковия съюз и в ERM II

Участието на ББР в капитала на ПИБ - цената за влизане на България в Банковия съюз и в ERM II

Защо са закупени акции на цени надвишаващи борсовите

Именно начина на вземане на решението на правителството, съпътстващите го изказвания на премиера Борисов, цената на сделката и участието на Комарек, бяха опорните точки в искането на члена на временната комисия и депутат от БСП Румен Гечев за редакции в доклада. След като не срещна разбиране в комисията за своите предложения, Гечев заяви, че те ще бъдат включени в специален анекс към доклада.

"Факт е че на заседанието на правителството, където се е гласувало решението за участието на ББР в капитала на ПИБ, премиера Борисов е прекъснал представянето на доклада на финансовия министър Горанов по този въпрос. След това премиерът обявява, че най-важното е специално да се запише в договора, че акциите, които ще придобие ББР в ПИБ, да бъдат обратно изкупени с лихвите. Първо лихви при акциите няма, но да кажем, че премиерът е объркал лихви с дивиденти. Само че от изслушванията в комисията стана ясно, че банката никога не е плащала дивиденти. И по-важното е че от изслушванията в комисията стана ясно, че записването на ангажимент за обратно изкупуване в договора е незаконно. При това положение премиерът трябва да обясни какво е имал предвид с това свое изказване и защо лъже. Освен това за такова изказване се носи наказателна отговорност, защото се коментират условия на сделката, които могат да повлияят на борсовите цени", заяви Гечев.

Според него в доклада ясно трябва да бъде записано, че с купуването на акциите държавата поема риск, защото няма гаранция, че тези акции могат да бъдат изкупени обратно по цената на придобиване.

ББР е одобрила гаранции за 178 млн. лева по антикризисни програми

ББР е одобрила гаранции за 178 млн. лева по антикризисни програми

Срокът за кандидатстване по двете гаранционни програми е до края на годината

Депутатът от БСП призна, че докладът на Комисията за финансов надзор по сделката е съставен много професионално. Той заяви, че няма съмнение, че при него са спазени всички български и европейски законови разпоредби.

"По отношение на цената обаче, дори тя да е правилно определена, никой не задължава държавата в лицето на ББР да купи акции на ПИБ по тази цена. Аз съм сигурен, че ако беше изчакано един-два месеца, ББР щеше да купи акциите на по-ниска цена или за същите пари щеше да купи повече акции", каза Гечев.

Той специално подчерта, че в доклада изрично трябва да се запише и участието на частния инвеститор в увеличението на капитала на ПИБ. "Този инвеститор има сериозен бизнес в хазарта и предвид събитията, които се развиват от известно време у нас, никой не може да ме убеди, че този частен инвеститор е влязъл в сделката, само заради нея. Той е влязъл там заради държавата като има и друг интерес и той с времето ще стане ясен", коментира Гечев.

Парламентарна комисия нищи участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ

Парламентарна комисия нищи участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ

Временната комисия ще е от 10 депутати и ще работи два месеца

Председателят на комисията Евгения Ангелова, която е депутат от ГЕРБ, подчерта, че комисията само събира информация за сделката от официални източници и изготвя въз основа на нея своя доклад, но не верифицира тази информация. Освен това тя заяви, че сделката е стратегическа по отношения на България, а що се отнася до цената на акциите, както е посочено в доклада на КФН, тя се определя единствено от ПИБ.

Йордан Цонев, който подкрепи доклада, посочи, че европейските институции са приели, че цената е определена съгласно всички разпоредби и че е пазарна. "Имайте предвид, че благодарение и на тази сделка България влезе в ERM II, който е предверието към Еврозоната. И ако към момента на влизането ни в Еврозоната ББР има акции в ПИБ, тя задължително ще спечели от тях", заяви Цонев.

Вигенин: ББР се превърна в банка на олигарсите

Вигенин: ББР се превърна в банка на олигарсите

Банката не изпълнявала задачите, за които е създадена