Народно събрание Народното събрание прие промени в закона за приватизацията, които ОДС коментира като опит на мнозинството да спаси от скандал и съдебно обжалване продажбата на Банка ДСК.

Депутатът от ОДС Муравей Радев твърди, че ако някой от участниците в приватизационната процедура за Банка ДСК се обърне към съда, то сделката ще бъде отменена със сигурност. А това допълнително ще намали доверието на чуждестранните инвеститори към бизнесклимата в България.

Аргументите му са, че когато е започнала процедурата по продажбата на банката според действащия, приет от това Народното събрание, закон за приватизация, не е имало ясно разграничаване между банковата и останалата приватизация. Банката е трябвало да се продава не от консолидационната компания, а от Агенцията за приватизация.

Очевидно този правен вакуум е забелязан от парламентарното мнозинство, което през април тази година прие ясно разграничение между банковата и останалата приватизация, а днес прие и норма, която въвежда разграничението със задна дата от 1 година. Това важи тъкмо за процедурата по приватизацията на Банка ДСК, обясни Муравей Радев.

Според Муравей Радев по този начин НДСВ предотвратява нов скандал като този за “Булгартабак”.

Председателят на икономическата комисия Валери Димитров заяви, че опозицията си измисля скандал. По думите му за всички в България е ясно, че още от 1992 година насам, че банковата приватизация не се прави по обичайния ред, а в случая със ДСК не се накърнява вече придобито право с въвеждането на нормите със задна дата.