Народното събрание не е дало ясен отговор нито препоръка на служебния премиер Димитър Главчев кой да ни представлява на срещата на НАТО във Вашингтон.

Възможностите са това да бъдат или премиерът, който е и външен министър, или президентът Румен Радев.

След като вчера изрично от Министерски съвет поискаха Народното събрание да се изкаже и то в кратък срок - до днес, тъй като днес изтича времето, в което страната ни трябва да заяви своя представител, темата е била обсъдена на Председателски съвет.

В пленарна зала обаче не стана и дума за това, а новоизбраният председател Рая Назарян не обяви нищо от трибуната на парламента. Обичайна практика е все пак решенията на Председателския съвет да бъдат най-малкото коментирани, дори и да не минават на гласуването на всички депутатите.

За позициите и какво е решението на парламента се разбира от отделните позиции и изказвания на представителите на политическите сили.

Главчев подканва НС да реши кой да представлява България на срещата на върха на НАТО

Главчев подканва НС да реши кой да представлява България на срещата на върха на НАТО

Срокът за регистрация на делегациите изтича на 21 юни

Цончо Ганев от "Възраждане" обяви и решението на председателския съвет - Димитър Главчев да прецени кой да иде на срещата на НАТО.

Цончо Ганев  беше най-обстоятелствен, макар и в контекста на нападките си към новата опозиция в парламента - "Величие". Ганев посочи, че ГЕРБ и ДПС, ПП-ДБ били против на срещата на НАТО да бъде изпратен Румен Радев, като били подкрепени от "Величие". Възраждане искали във Вашингтон да отиде Румен Радев.

По-късно Борислав Гуцанов заяви и че БСП подкрепят идеята президентът да представлява България на форума на Алианса.

Не много ясно изказване, отново пред журналисти, направи Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ смята, че президентът трябва да отиде на срещата в НАТО и да отстои обаче вече готова позиция. Така се случвало, когато ГЕРБ управлявали, обясни Борисов.

От "Величие" по-късно обосноваха позицията си, че не парламентът е органът, който трябва да вземе решение, а господин Главчев трябва да си поеме отговорността и да вземе решение.

Борисов праща Румен Радев на срещата на НАТО

Борисов праща Румен Радев на срещата на НАТО

Така било, когато ГЕРБ управлявали

Реално това би означавало официалната позиция на страната да бъде изготвена от Министерски съвет и Външно министерство, които в момента се ръководят от един човек - служебният премиер и по съвместително външен министър Димитър Главчев. Именно Министерски съвет ръководи външната политика на страната. Под въпрос е обаче доколко съвпадат визиите на Министерски съвет и на президентството по отношение на геополитическата ориентация на страната. А и държавният глава изказа съмнение в компетентността и адекватността на Димитър Главчев, когато бе заявено намерението да изпълнява функциите и на външен министър. 

От "Продължаваме промяната - Демократична България" на брифинг настояха премиерът Главчев да ходи във Вашингтон заради проруските позиции на президента. Президентът заема неправилна позиция, която не съответства на българските интереси, каза още Николай Денков.

По отношение на Главчев Николай Денков поиска от него смелост, за да защити не само позициите на мнозинството в НС, но и доколкото се разбира, собствените си позиции.

ПП-ДБ настоя Главчев да представлява България на срещата в НАТО

ПП-ДБ настоя Главчев да представлява България на срещата в НАТО

Според Денков позициите на президента за Русия и Украйна съвпада с позицията на Кремъл

По-категорична позиция, но в писмена форма изказва председателят на ДПС Делян Пеевски. Позицията е публикувана на сайта на Движението, а и бе разпратена до медиите.

Според него, в този решителен за сигурността на света и Европа момент, страната ни трябва да бъде представлявана от български представител, с ясен евроатлантически профил, който да изрази категорично и еднозначно неотменимостта на ангажимента ни към всички решения на Алианса, свързани с легитимното правото на Украйна да се отбранява от непровокираната военна агресия на Русия.

"Не трябва да се допуска още веднъж Радев да използва този най-висок форум на НАТО за разпространение на руска пропаганда и всяване на страхове в българското общество, на каквито скандални случаи бяхме свидетели", заявява Пеевски.

Делян Пеевски подчертава, че ДПС и лично той са гарантите за неотклонната ценностна принадлежност на България към евроатлантизма.

Припомняме, срещата на върха на НАТО ще се проведе във Вашингтон в периода 09-11.07.24 г. Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна-член на НАТО и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото й обезпечаване.

Още на 3 юни президентът Румен Радев заяви, че служебният кабинет е с ниска легитимност и продукт на гавра с Конституцията. Затова и според него трябва да се имат предвид всички последици от евентуалната ни позиция на тази "екзистенциална среща" във Вашингтон, а самата среща бе определена така от държавния глава в контекста на прогнозата му за "ядрен армагедон при ескалация на войната в Украйна". 

Румен Радев: Сред Б9 няма консенсус за изхода от войната на Русия срещу Украйна

Румен Радев: Сред Б9 няма консенсус за изхода от войната на Русия срещу Украйна

За пръв път няма да има обща декларация на формата

Само преди седмица обаче служебният кабинет предложи вицеадмирал Митко Петев да бъде освободен от длъжността "Военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз".

Това би била и една от последните срещи на НАТО на такова високо ниво преди да изтече удължения мандат на Йенс Столтенберг начело на Алианса. В последните дни като негов наследник категорично се очерта нидерландският премиер в оставка Марк Рюте, който спечели на своя страна и Унгария, и Словакия, а румънският президент Йоханис оттегли намерението си да се кандидатира. 

Четири отбранителни приоритета на НАТО за предстоящата среща на върха във Вашингтон

Четири отбранителни приоритета на НАТО за предстоящата среща на върха във Вашингтон

Възможност на Алианса да даде приоритет на нови и трансформиращи способности