Депутатите приеха проект на решение за задължаване на представителите определени от Министерския съвет в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт да подкрепят решение за осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване в размер на 11%.

Народните представители гласуваха със 77 гласа "за", без "против" и въздържали се. Дори и при прегласуването проектът на решение отново бе приет - със 78 гласа "за" с гласовете на ПП-ДБ, БСП и ИТН. ГЕРБ и ДПС не участваха в гласуването.

В контекста на дебатите депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски заяви, че на служебното правителство на Димитър Главчев не може да се има доверие, тъй като се управлява от ГЕРБ и ДПС.

Главчев уверява: И без депутати пенсиите ще се вдигнат с 11%

Главчев уверява: И без депутати пенсиите ще се вдигнат с 11%

Асен Василев: Няма да ви мине номерът да ни върнете към постната пица

Георги Гьоков заяви, че правителството на сглобката не увеличава пенсиите, а само ги осъвременява. Няма увеличение на пенсиите, няма, а дори има намаление, посочи той. Гьоков е сигурен, че ПП-ДБ отново ще се обявяват за спасители на пенсионерите.

Гроздан Караджов от ИТН пък нападна ПП-ДБ да си вземат пачките и пуделите и да се махнат от политиката, тъй като не са помогнали на пенсионерите, а са ги излъгали.

Според депутата от ИТН Станислав Балабанов ПП-ДБ не връщат България в Европа, а точно обратното - със саковете с пари, пачки и изтекли записи показват, че са част от завладяната държава.

Бившият финансов министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Асен Василев заяви, че ИТН могат да видят кой се е погрижил за пенсиите и пенсионерите в последните 3 години, за разлика от предишните 12 години, в които сегашни депутати от партията на Слави Трифонов били част от статуквото. "Спрете да говорите за пудели, защото пуделите сте вие, защото сега българският народ живее много по-добре отпреди", заяде се Василев с групата на ИТН.

Главчев сърдит на партиите: Не може и пенсиите да са предизборен плакат

Главчев сърдит на партиите: Не може и пенсиите да са предизборен плакат

Още една предизборна пушилка бе разсеяна, отчете премиерът

Според него ИТН трябвало да се прекръстят на "Има такава наглост".

Съгласно мотивите на вносителя в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. са разчетени средства за ежегодното осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) в размер на 11%. В публичното пространство се появи информация за намаляване от 11% на 10% на осъвременяването на пенсиите поради по-нисък от очакваното ръст на инфлацията и ръст на увеличаването на осигурителния доход. От въвеждането на т.нар. "швейцарско правило" до момента не е имало случай на намаляване на процента на осъвременяване при наличие на разлика между прогнозни и действителни данни. В тази връзка е необходимо представителите на Министерския съвет в Надзорния съвет на НОИ да изпълнят волята на Народното събрание, което е предвидило в ЗБДОО осъвременяване на пенсиите по чл. 100 в размер на 11 процента.

Димитър Главчев не иска шум в системата за пенсиите

Димитър Главчев не иска шум в системата за пенсиите

И с брифинг успокояват пенсионерите