Народното събрание започна да приема на второ четене Закона за държавния бюджет за 2004 година.

38 млрд. лева, което е с 1 млрд. повече от миналата година, трябва да бъдат разпределени от депутатите по различните пера, съгласно разчетите на Министерството на финансите.

Заложените в бюджета приходи са за 9 052 543 000 лева. Разходите и трансферите са за 9 289 533 000 лева. Заложеният дефицит в бюджета е от 237 млн. лева или 0.7%.

Най-много приходи се очаква да постъпят от ДДС – 3.337 млрд. лева. От неданъчните приходи най-много постъпления в хазната се очакват от собственост.

От разходите най-голяма е субсидията за отбрана и сигурност.

900-те млн. лева за разходи, сложени под черта, са "бюджетно проституиране"
-- Муравей Радев
Бюджет 2004 създава опасност за финансовата стабилност на България, както за следващата година, така и за години напред, заяви от парламентарната трибуна ОДС-депутатът Муравей Радев. Бюджетът е нецелесъобразен, а бюджетният дефицит, заложен за 2004, е 3.05% от Брутния вътрешен продукт, а не 0.7%, какъвто е ангажиментът към Международния валутен фонд, заяви още Радев.
Почти 900 млн. лева, предназначени за разходи през следващата година, не са заложени в разходната част на бюджет 2004, а са записани под черта, което означава, че все едно не съществуват, каза от парламентарната трибуна Радев.

Той определи тази финансова операция като “бюджетно проституиране”, защото противоречи на Закона за устройство на държавния бюджет.

Депутати от Коалиция “За България”, ОДС и НИЕ са поискали становище от Сметната палата по бюджета за 2004. Радев прочете констатацията на ведомството, че част от източниците на финансиране на дефицита не съответстват на Закона за устройство на държавния бюджет, защото източници на финансиране с отрицателен знак, по същество са разходи.

Затова, според него, бюджет 2004 е непосредствена заплаха за финансовата стабилност, защото търговският дефицит е влошен, а търговското салдо е минус 11%. Единственото лекарство е нулев бюджетен дефицит, подчерта Муравей Радев.

Радев заяви, че ако въпросната клауза в бюджета бъде приета, може да се обмисли атакуването й пред Конституционния съд.

Министърът на финансите Милен Велчев пристигна за кратко в парламента и обясни пред депутатите, че направените промени в Закона за акцизите няма да окажат влияние върху бюджета за следващата година. Той пое ангажимента при наличие на свободно време и възможност да присъства на второто четене на бюджета.
Велчев не пожела да влезе в полемика с Муравей Радев, но напомни, че не винаги бившият финансов министър не винаги е бил толкова ревностен привърженик на законността.

Депутатите приеха бюджетите на институциите, министерствата и агенциите от централната власт.
В бюджета на съдебната власт, приходите са 56 млн. лева, а разходите – 205.2 млн. лева.
Народното събрание ще получи 19 млн. лева държавна субсидия, администрацията на президента - 5 млн., а правителството взима 75.5 млн.
Най-голяма е субсидията за Министерството на отбраната - 804 млн. лева, а най-малка - за Министерството на енергетиката - 4.3 млн. лева.

Преди да бъде закрито днешното 10-часово заседание, депутатите приеха и бюджетите на БНР и БНТ. За радиото се полагат 39.9 млн. лева, а за телевизията - 49.12 млн. Нямаше нито ено предложение за корекции в бюджета на обществените медии.