Парламентът ще продължи да работи до края месец юли. Това уверение даде пред журналисти председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов, минути след като напусна днешните политически консултации при парламентарния шеф Михаил Миков.

Ще подкрепим актуализацията на бюджета, гарантират БСП и ДПС
Още...

Припомняме, основните политически играчи отново седнаха на масата за преговори, за да се разберат за седмичната програма на Народното събрание, както и да договорят дали ще има кворум в пленарна зала или не.

Дори и след вчерашните си уговорки, ГЕРБ, в лицето на Цецка Цачева, се включиха в консултациите половин час след началото на разговорите. „Атака” спазиха обещанието на водача си Волен Сидеров да останат последователни и не пожелаха да говорят за дневния ред на 42-то Народно събрание.

Трите парламентарни групи - тези на ГЕРБ, БСП и ДПС са се съгласили да подкрепят приетата миналата седмица програма.

„Ако Министерски съвет приеме на редовното си заседание утре решение за актуализация на бюджета на НЗОК, то ние сме готови да я разглеждаме”, се зарече още Атанас Мерджанов. Другата седмица политиците ще седнат отново на масата за преговори при Миков, за да отчетат какво са свършили тази седмица и какво им предстои да свършат до края на месеца.

„Ако Министерски съвет предложи актуализация на бюджета на НЗОК и в тази част на републиканския бюджет, ДПС ще подкрепи предложението”, обеща след преговорите и лидерът на ДПС Лютви Местан. Той обясни това категорично решение на движението с тежкия проблем в сектор здравеопазване, който може да бъде решен само чрез актуализация на бюджета на касата.

Председателят на третите по сила в парламента обърна внимание и на законопроекта за криминализиране на изказвания по отношение на стабилността на банковата система, като подчерта, че това е инициатива на председателя на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев, а самият автор на законопроекта е Българската народна банка.

„Няма никаква идея да се ограничи свободата на словото. Законът няма за цел да въведе каквато и да е цензура или каквато и да е цел да ограничи правото на информираност на българското общество. Законът преследва единствено криминални деяния, които целят преднамерено дестабилизиране на банковата система”, обясни от своя страна Местан.

Ние в БСП не си говорим така. Ние сме другари. По този начин пък зам.-шефката на Народното събрание Мая Манолова коментира пред журналисти появилата се информация за изказване на социалиста Кирил Добрев по повод възможността именно Манолова да оглави столетницата.
„Не вярвам, че Кирчо Добрев е казал такова нещо. Той е от БСП, той е политик. До колкото ми е известно не е от Банкя и не вярвам да е казал подобно нещо”, отсече червената Манолова.

 

ГЕРБ ще участва в пленарната седмица и ще подкрепи проекта за програма по точките, за които постигнахме споразумение миналата седмица. Това обяви Цецка Цачева след консултациите при председателя на Народното събрание Михаил Миков. ГЕРБ очакват да бъде внесена актуализация на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет. Постигнато е съгласие, когато те бъдат внесени в парламента, да бъдат вкарани в дневния ред на законодателния орган. Ако актуализацията бъде внесена до края на тази седмица, работният план на депутатите ще бъде актуализиран.

Възможно е актуализацията на бюджета и на НЗОК да бъдат гледани и следващата седмица. Самата Цачева останала с впечатление, че се очаква да бъде актуализирана макрорамката на хазната и на бюджета на касата.

ГЕРБ не се отказват от Наказателния кодекс.

Припомняме, акцент в предлаганите промени в Наказателния кодекс е статутът на давността на престъпленията, направени по политически причини, което засяга особено „възродителния процес". Въпросните текстове вълнуват особено много народните представители от ГЕРБ и ДПС. Социалистите обаче имат против. Миналата седмица Бойко Борисов обяви, че партията му е готова да се откаже от спорния текст в Наказателния кодекс за възродителния процес. Ясно е обаче, че това не се случва и те ще продължат да стоят зад исканията си.