Народно събраниеЛидерите на парламентарните групи на ДПС, НДСВ, ОДС и Коалиция “За България” подписаха декларация за основните насоки за реформа на българската съдебна система.

Ясно дефиниране на функциите на Висшия съдебен съвет и Министерството на правосъдието, структурни и функционални промени в съдебната система, усъвършенстване на механизмите за координация и взаимодействие между прокуратура, изпълнителна власт и следствие в противодействие срещу престъпността. Това са основните насоки за реформа в съдебната система.

В декларацията се заявява готовност за промени в Конституцията, свързани с подобряване на структурата, правомощията и отговорностите на съдебната власт, включително имунитет, несменяемост и мандат.

След подписването на документа председателят на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов заяви, че днешният консенсус между политическите сили ще активизира работата на парламентарната комисия за конституционни промени в частта за реформиране на съдебната власт.

Лидерът на СДС Надежда Михайлова декларира, че въпреки, че представляваната от нея политическа сили е в опозиция, ще участва активно в обсъждането за реформа на съдебната власт.

Според лидера на БСП Сергей Станишев, основният проблем на съдебната система у нас е нейната самоизолация. Необходими са бързи и ефективни промени, за които Коалиция “За България” ще съдейства.

Министърът на правосъдието Антон Станков заяви, че подписаният днес документ е основа за единство за реформа на съдебната система, от което българското общество също се нуждае.