Случилото се на Конгреса не говори добре за случващото се в БСП. Това заяви пред БНР социологът Първан Симеонов от "Галъп Интернешънъл".

"Вече можем да кажем, че БСП е партията на Корнелия Нинова. Това е добре за Нинова, но не знам колко е добре за БСП. Инерцията е силно нещо, политиката често е това, отвътре погледнато. Отвън обаче е по-ясната картина. Отвън изглежда така, че все едно БСП се свива. Сега прилича на чистка, на единоначалие. Може да се окаже, че БСП като СДС не си намира нова работа след края на прехода. ... Може би на мода идват друг тип движения, по-избухливи, по-мрежови, по-разтегливи", обясни Симеонов. 

В БСП си дали сметка какво би довел изборът за лидер сега

В БСП си дали сметка какво би довел изборът за лидер сега

БСП трябва да се стабилизира и да играе конструктивна роля в управлението

Според него това, което се случва с БСП, е симптоматично за това, което се случва с добрите партийни организации въобще.

Той отбеляза като успех на Корнелия Нинова това, че БСП е станала приемлива опция за участие в управлението. Картината не е черно-бяла, смята социологът.

Според него се отваря място за нова формация, но подчерта, че трудно се създава нова партия с отломки.

"Това, което Нинова е прочистила от БСП, трудно може да състави партия. Има шанс и това е президентът Радев. Той е главната фигура в това пространство", каза Симеонов.

Според него държавният глава е харесван и не само от бесепарите, но и от по-широк кръг от хора.

Елена Йончева: Конгресът беше срамен, хвърли БСП в маргиналния сектор

Елена Йончева: Конгресът беше срамен, хвърли БСП в маргиналния сектор

Изслушването в ЕП ще покаже готовността ни за съдебна реформа

"Може би занапред ще наблюдаваме тихо противоборство Радев - Нинова. Нинова възприема Радев като конкурент, това е голяма политическа грешка на БСП. БСП проявява ревност на монополист", обясни Първан Симеонов.

Според него интересното във втория мандат на Румен Радев е какво следва след него. "Има предизвикателства - какви ще са отношенията с правителство, какво ще стане с конституционния дебат, има кризи, които могат да се приписват на президента. Предният мандат имаше негативна програма - имаше опонент. Това прави нещата по-трудни, защото понякога позитивната програма е по-трудна от негативната", каза Симеонов.

Той определя управленския стил на премиера Кирил Петков като включващ - "постъпва гъвкаво, опитва да не се кара с никого, има гъвкава политическа линия".

Окончателно: Нинова остава председател на БСП
Обновена

Окончателно: Нинова остава председател на БСП

164 делегати са гласували "за" оставката й срещу 415 "против"

"Има опасност много хора да си кажат, че и ранният Бойко Борисов дойде с харизма, беше гъвкав, мислеше в движение. Много хора могат да направят паралел между онова и това управление. Разликата днес може да бъде в предвидимостта, решителността. Ходи по въже настоящето управление. Това е харесвано управление, но все още сме в медения му месец", каза Симеонов.

В българското общество се отваря цепнатина и от едната страна стоят формации като ГЕРБ, БСП, "Възраждане", ИТН, от другата страна са формации, които гледат на запад - ПП, ДБ.

"Нищо не следва от това на този етап, но на следващ това може да се окаже значимият политически разлом. Това е предизвикателство към Румен Радев и той ще трябва да се опитва да продължава да говори и на двете, а това не винаги ще бъде лесно", обобщи политическия спектър Първан Симеонов.