Първанов Докладът на МВР за организираната престъпност, който получих от вътрешния министър Петканов, е блед и слаб. Това заяви президентът Георги Първанов на брифинг в Белово.

Преди 10 дена: Докладът е в Петканов, нуждаел се от доработка

Държавният глава подчерта, че е притеснен от двойния стандарт, който се забелязва в този доклад. В него са посочени магистратите, свързани с организираната престъпност, но трябва да видим и другата страна – представителите на политическата класа, които имат връзка с мафиотски структури, заяви Първанов и уточни, че това, което той е получил не е съдържало снимки.

Според него в доклада се губят имена – не са посочени най-високите етажи, липсват акулите, обяви Георги Първанов.

Държавният глава посочи, че е важно какво ще последва появяването на този доклад и припомни своята идея за създаване на спецслужба, която да се занимава с корупцията по високите етажи на властта.

Според него по-важно е да има доклад, който да набележи всички законови, професионални и управленски мерки, които да позволят решаването на болезнените въпроси на борбата с престъпността.

Ще продължавам да настоявам ръководителите на специалните служби да ми предоставят всички налични данни за връзки на политици, на магистрати и на представители на МВР с организираната престъпност, заяви Първанов. Ако има такива данни те трябва да ми бъдат предоставени и по подходящ начин да станат достояние на обществото, подчерта той.

Ако обаче такива няма, то това трябва да се каже достатъчно ясно, за да се разсеят всички подобни съмнения, добави Георги Първанов.