Президентът Първанов реагира изключително остро на изказванията на премиера Борисов относно ордена, връчен на Ангел Марин.

Президентът на Републиката намира за шоkиращи изявленията на премиера през  последните два дни.
Той остава остро критичен към пошлото, грубо и цинично говорене от страна на премиера, което за съжаление не е прецедент, се казва в изявление, разпространено от прессекретариата на „Дондуков" 1.

В него се задават редица въпроси:

Кога премиерът изразява своето мнение? Когато на 7 декември т.г. води заседание на Министерския съвет и обявява за прието предложението на министъра  на отбраната и редица неправителствени организации за награждаването на вицепрезидента Ангел Марин и изпраща това предложение на държавния глава?
Или когато на 11 януари т.г. твърди, че това е неприемливо и не може да си го обясни? И ако искрено мисли второто, защо неговият подпис стои на указа за награждаването?!

Държавният глава призовава министър-председателя
да прочете още веднъж мотивите на воденото от него правителство за награждаването на Марин, а именно - за изключително големите му заслуги към изграждането на Българската армия и за приноса му като държавник през последните години.