С изключително остър тон президентът Георги Първанов започна лекцията си посветена на темата "Националната сигурност пред нови предизвикателства".

Пред препълнената зала 11 на НДК, в присъствието на премиера Станишев и външния министър Калфин държавният глава акцентира по темата енергетика.

Перефразирайки лозунга на Бил Клинтън - „Икономиката, глупчо", Първанов се обърна с „Енергетиката, глупчо" към противниците на отваряне на блоковете на АЕЦ и критиците на големите наши енергийни проекти.

В началото Първанов обърна внимание върху кризата с газа, заявявайки, че не приема тезата за икономическите измерения на конфликта.

Сблъсъкът е около политиката на нови стратегически интереси и измерения, подчерта Първанов.

Ние нямаме една нова гайка, завита след времето на Тодор Живков
               Г. Първанов 

В същото време той остро възрази срещу правенето на тази политика за сметката на милиони хора.
Независимо къде става това - в политиката трябва да има морал, обърна се Първанов към Москва, Киев, САЩ и Брюксел.

"България остро възразява срещу това да бъдем заложници, независимо от това на каква политика - дали на Москва или Киев, дали на Вашингтон или Брюксел."

По думите му управляващите сравнително адекватно са реагирали на проблемите, възникнали около спирането на газа.

Но именно кризата показа друго, изтъкна Първанов - че за всичките тези години не е направено почти нищо за алтернатива на доставките от Русия.

Не само че няма алтернативна тръба, ние нямаме нито една нова гайка, завита във времето след Тодор Живков", подчерта държавният глава.

Затова, заяви Първанов, аз не приемам менторския тон на тези, които са управлявали досега и са имали възможност да работят по проблема.

Според президентя отварянето на 3-ти блок на АЕЦ Козлодуй" е постижимо от техническа гледна точка.

„Ние не искаме ядрен конфликт с Брюксел, може и това да не е мярката. Но аз искам да видим от нашите партньори коректно предложена мярка, която да ни позволи не просто да сме на ръба на оцеляването, а да развием енергетика, от която да има полза целия регион", допълни Първанов.

Отварянето на 3-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" е възможно, без да искаме ядрен конфликт с Брюксел.

еорги Първанов подчерта, че са необходими са различни трасета за доставка на синьо гориво.

Газът през Украйна беше спрян, но доставки за Европа имаше през Беларус, през „Син поток", което идва да докаже колко необходим и колко нужен е „Южен поток". А също и- колко важно е България да има инициативата при реализацията на проектите „Набуко", „Бургас - Александруполис", „Бургас - Вльора", каза още президентът.