Президентът Георги Първанов, министърът на отбраната Николай Свинаров и началникът на генералния щаб на Българската армия, ген. Никола Колев присъстваха във Варна на тържествения ритуал, посветен на празника на Военноморските сили.

••Можем да кажем, че нашите въоръжени моряци са първопроходци - в много отношения военната реформа започва именно от флота и сме свидетели на една висока бойна готовност, на високо ниво на поддържане на професионализацията във военноморския флот, така че аз мога да изразя своето удовлетворение и да подчертая, че наистина имаме всички основания да смятаме, че приносът на нашия военноморски флот в усилията ни за членство и добро партньорство в НАТО и страните от Европейския съюз ще бъде особено важен,•• заяви държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените ни сили.

Варна По време на празника министърът на отбраната Николай Свинаров обяви, че във Варненската корабостроителница и в местния клон на “Терем” ще започне изграждането на многоцелеви корвети за военноморските сили.

До края на годината два от 8-те проекта на Министерството на отбраната за модернизация ще бъдат одобрени, каза той. Единият от тях е за изграждане на многоцелева корвета. На следващия етап ще бъдат изградени още 4 корвети, останалите ще са за износ.

Междувременно стана ясно, че за първи път от 10 години насам има толкова голям наплив на кандидати за специалностите от военния профил в Морско училище, съобщава директорът му кап. І ранг Станко Стайков, цитиран от Днес+. Той допълни, че за една бройка са се състезавали 7 души. Общият брой на приетите курсанти по всички специалности за нуждите на Военноморските сили е 29 души, от които 24 са младежи, а 5 девойки.

ВарнаНай-голям интерес има към “Корабоводене”, където са приети 14 курсанти. Най-високия бал тук е 30, а най-ниския бал за специалността е 26,92. Шест са приетите курсанти, а три курсантките по специалност “Корабни машини и механизми”. При тази специалност най-високия бал е 28,09, а най-ниския 25,75. Интересното тук е, че приетите момичета са показали по-високи резултати на изпитите от колегите си.

От тази година стартира отново обучението на чужденци. От висшето училище се надяват на около 15 души, като от следващата година приема им да бъде увеличен. Преди години в Морското училище са обучавани курсанти от 11 държави.