Георги ПървановПрезидентът Георги Първанов ще направи официално тридневно посещение в Република Турция, по покана на турския си колега Неджет Ахмет Сезер.

Сред основните цели на посещението са по-нататъшно развитие на двустранните отношения и по-конкретно - постигането на по-голяма динамичност и прагматизъм в икономическите връзки между двете страни. Българската делегация ще запознае турските политически и делови среди с напредъка на България в подготовката за присъединяване към ЕС и ще обсъди развитието на сътрудничеството между България и Турция като предстоящи партньори в НАТО.

Ще бъде акцентирано върху възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в борбата срещу тероризма и организираната престъпност, за съвместни действия в повишаването на стабилността и сигурността на Балканите и за двустранно сътрудничество и взаимодействие в мирното възстановяване на Ирак.

Посещението ще започне в столицата Анкара, където президентите Първанов и Сезер ще се срещнат на “четири очи”, след което ще участват в пленарни разговори между двете делегации, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

По-късно българският държавен глава ще има последователно срещи с председателя на Великото национално събрание на Турция Бюлент Арънч, с министър-председателя Реджеп Ердоган, с вицепремиера и министър на външните работи Абдуллах Гюл и с Дениз Байкал - председател на Народнорепубликанската партия, основната опозиционна парламентарна партия.

През втория ден от визитата българската делегация ще посети Измир, Ефес и Истанбул.

В Българската екзархия в Истанбул президентът ще се срещне с българи, живеещи в Турция, а след това ще има работна вечеря с участниците в българо-турския бизнес форум, който ще се проведе паралелно с официалното посещение. Домакин на бизнес-форума и работната вечеря с българския президент ще бъде Съветът за външно-икономически връзки на Турция. Очаква се в бизнес-форума да участват над 60 български фирми.

В последния ден от посещението е предвидена среща с представители на изселническите организации в Турция. Българският президент ще участва също в официалното откриване на фабриката за петролни продукти в Измит на българската фирма “Приста-ойл”.