Президентът ще наложи вето на пенсионната реформа. Това стана ясно след срещата на държавния глава със синдикатите.

Синдикатите и президента са обсъдили широк кръг от въпроси, като основният е бил пенсионна реформа и увеличаването на пенсионната възраст. Георги Първанов е счел мотивите на синдикатите, с които те искат той да наложи вето, за основателни. Обсъдена е и ситуацията в БДЖ, както и несигурността в Европейския съюз и България и решенията, които се очакват от съвета на ЕС.

Синдикатите са предложили на държавния глава да свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) за социално-икономическите предизвикателства и заплахи в страната.
„Очакваме решението на президента на Републиката по този въпрос", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров като поясни, че държавният глава може би по-късно днес ще се произнесе за КСНС.
Димитров припомни, че реформите в пенсионната система у нас са започнали още през 2000 г. и от тогава досега пенсионната възраст се е увеличила с 5 г. за жените и 3 г. за мъжете, а стажът за пенсиониране - с 14 години за жените и 12 за мъжете.
„Всичко това не трябва да се забравя", призова Пламен Димитров. Той каза, че в годините, с които България е правила реформи в пенсионната си система, нито Франция, Германия, Англия, Гърция, Италия не са правили реформи в пенсионните си системи.

„Не ние вземаме решенията, които генерират дефицити", каза още президентът на КНСБ. За пример той посочи, че увеличаването на пенсионната възраст с по 4 месеца на година до 2017 г. ще донесе икономии в размер на 300 млн. лв. За сметка на това увеличаването на вдовишката добавка до 2017 г. ще струва 700 млн. лв.
1,4 млрд. лв. е икономията от това, че вече няма да се ползва швейцарското правило за пенсиите.

Синдикатите не са се примирили с пенсионната реформа на управляващите и обмислят различни форми на протест, включително и гражданско неподчинение. Според синдикатите към момента няма основание те да се върнат в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Те обмислят кога и как да реагират на гласуването на президентското вето в Народното събрание - дали в самия ден или след това.

Синдикатите очакват и реакция на опозицията, тъй като и според тях има основания вдигането на пенсионната възраст да отиде в конституционния съд.
След синдикатите, на среща с президента влезе и председателят на социалната комисия в парламента и депутат от БСП Драгомир Стойнев.

Социалистът подробно обяснил на държавния глава как е протекъл дебатът по приемането на бюджета на ДОО.

"Възмутен съм, че този законопроект не мина през Комисията по труда и социалната политика", заяви пред журналисти Стойнев. Той посочи, че управляващите в пленарна зала не защитили по никакъв начин предложението си за увеличаване на пенсионната възраст.

"Може би им е наредено от правителството да прокарат една реформа, която за мен лично е скандална", подчерта червеният депутат. Според него президентско вето е правилният ход в настоящата ситуация. Той се надява, че президентското вето ще позволи на мнозинството да размисли.

"Всеки един от управляващите има близки, има майка и баща", каза Драгомир Стойнев. "Смятам, че ветото е наложително", категоричен бе той. По думите му с новостите в пенсионната система управляващите създават социален фал.

Припомняме, вчера КНСБ и КТ „Подкрепа" обявиха, че към момента спират с националните протести и ще настояват за среща с държавния глава, на която ще му обяснят мотивите си за налагане на президентско вето върху спорния закон за пенсионната реформа.

След ден и половина дебати пенсионната реформа бе приета. От 135 гласували, "за" се обявиха 82, 51 бяха "против", 2 въздържал се от атака и 1 независим. "За" бяха депутатите от ГЕРБ и 4-ма независими.

След първата си официална среща със своя „наследник" Росен Плевнелиев самият Георги Първанов заяви, че е възможно да наложи вето върху закона за пенсионната възраст, като наблегна на важността на диалога.