„Случващото се е безпрецедентно нарушение на действащите договорености за доставки и на европейските директиви".

Това заяви президентът Георги Първанов във връзка със спрения ни газ.

При откриването на Консултативния съвет по национална сигурност, посветен на газовата криза, Първанов посочи, че без съмнение България трябва да търси своите права и компенсации, включително по съдебен ред.

По думите му това не е постижимо за ден, два и сега най-важното е да се направи необходимото, за да се избегнат щетите, колкото е възможно.

По оценка на държавния глава реакциите на българските институции бяха своевременни и адекватни.

Той изрази одобрение на предприетите в дипломатически план разговори със спорещите страни и ръководството на ЕК.

Президентът одобрява и предложеното от правителството разпределяне на наличните количества газ приоритетно на Топлофикациите и производствата с непрекъсваем процес.

Той отбеляза, че продължават разминаванията в данните за подавания газ и акцентира върху постигнатото общо разбиране с украинския президент Юшченко (с когото снощи говори по телефона, б.а.), че трябва да има независими наблюдатели, които да осъществяват мониторинг на диспечерските пунктове.

Има такава фирма - швейцарска, с над 100-годишен опит и международен авторитет, която ЕС би могъл да предложи и едва ли би имало резерви към професионализма на експертите й, отбеляза още Първанов.

Държавният глава е категоричен, че трябва да предприемем усилия за незабавно осигуряване на широка мрежа на газопреносни тръбопроводи и петролопроводи, които да осигуряват енергия на България и Европа от алтернативни източници.

Достатъчно е да имаме своето отклонение от газопровода Турция - Гърция в участъка Комотини - Хасково", подчерта президентът и апелира да се пристъпи към проучването и построяването му.

Той посочи, че ако имахме тази отсечка, сега бихме избегнали кризата, защото са договорени около 4 млрд. куб. м. допълнително, което е повече отколкото употребяваме в нормални условия, а не в кризисни.